Валери Симеонов: Проверката на имотите ми ще удари на камък

10 Апр 2019 19:00

 

Върховната касационна прокуратура възложи на КПКОНПИ проверка по сигнал за закупени имоти на занижени цени от "СКАТ" ООД, управлявано от народния представител Валери Симеонов, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Той реагира, че няма никакви притеснения, защото всичко е законно и досега много пъти е бил проверяван.

На 9 април до главния прокурор е постъпил сигнал за закупени недвижими имоти от "СКАТ" ООД, управлявано и представлявано от народния представител Валери Симеонов, като сделките са изповядани на нереално ниски цени. В сигнала са описани три сделки. Първата за закупено през 2004 г. от "СКАТ" ООД, управлявано от Симеонов, право на строеж на апартамент с площ 80 кв.м. в к.к. "Слънчев бряг" за сумата от 900 лева, при данъчна оценка 856,60 лв.

Втората сделка е за закупен през 2005 г. офис в к.к. "Слънчев бряг" с площ 31,35 кв. м. за сумата от 6901,10 лв., при данъчна оценка 6901,10 лв.

Третата сделка е за закупен през 2008 г. от "СКАТ' ООД имот частна общинска собственост с площ 875 кв.м. за сумата от 850 815 лв. по решение на Общински съвет - Бургас, чийто председател по това време е Валери Симеонов, председател на комисията за общинска собственост е бил Валентин Касабов - настоящ народен представител от НФСБ, а юрисконсулт е бил настоящият народен представител Християн Митев. За този имот се твърди в сигнала, че не се ползва по предназначение за нуждите на телевизията, а е построен жилищен блок.В сигнала са изложени и твърдения, че през 2008 г. "СКАТ" ООД е закупило "База за отдих Пресока" в община Златоград, която в момента е хотел "Панорама", като на същия са изградени незаконни постройки - басейн и ресторант, за които е налице влязло в сила решение на Върховния административен съд от 2013 г., че са построени без съответните разрешителни и следва да бъдат съборени, а това не се е случило.

В рамките на проверката ще се проверяват и данните за извършени престъпления от настоящите народни представители Касабов и Митев, в качеството им на длъжностни лица в Община Бургас през 2008 г.

Предметът на проверката ще обхване и твърденията за непредприемане на действия по събарянето на незаконните постройки в района на Златоград и наличието на връзка с Валери Симеонов.

"Весело е, тоя път ще ударят на камък. Нямам никакви притеснения" - така реагира лидерът на НФСБ Валери Симеонов пред медии в Народното събрание на новината, че прокуратурата е възложила на КПКОНПИ да го провери за няколко имотни сделки на занижени цени в годините назад от 2004, 2005 и 2008 г.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов се закани, че като се разбере кой е човекът, подал срещу него сигнала до главния прокурор, ще го осъди. "Досещам се откъде. От една особа", каза Симеонов, като уточни, че не е свързано с изказването му от днес за оставките, а от предишните дни.

"Това са фирмени баланси и имоти, проверено е един милион пъти и от НАП. Проверявано е и от служби. Имаше сигнали срещу мен, аз съм проверяван и като физическо лице. Спокоен съм. Тоя път ще ударят на камък, просто няма как", коментира Симеонов.

Той уточни, че сделките са сключвани на реални цени. Конкретно за имота в Бургас, при който неговата фирма "СКАТ" ООД е купила 875 кв. м за 850 815 лв., Симеонов обясни, че става въпрос за абсолютно законна сделка на огромна цена.

"Там съм купил квадратен метър трева, за да мога да си уредя имота към сградата на СКАТ, която съм купил от частно лице на цена 2000 лв., без малко. Трева, не апартамент!", възкликна Симеонов. "Нарочно, защото настоях пред Димитър Николов да си вдигна цената. Три пъти я вдигнаха", обясни лидерът на НФСБ. И допълни, че там е построена кооперация.

Незаконни постройки в района на Златоград няма, уточни още депутатът от ОП, както и нарече "пълна лъжа" твърдението по адрес на Христиан Митев, че като юрисконсулт тогава му съдействал за една от сделките. Също така поясни, че Валентин Касабов, друг негов депутат, не е бил председател на комисията за общинска собственост в ОбС-Бургас, когато негов председател е бил Симеонов.

"Нека КПКОНПИ да ме проверяват, нека да си изкарат заплатите хората", заключи Валери Симеонов.

Main Menu