Сергей Станишев ще е пети в евролистата след балотаж

14 Апр 2019 19:52

След близо десетчасов пленум социалистите обявиха окончателния вариант на евролистата си. Тя е сериозно редактирана след намесата на членовете на Националния съвет във варианта на партийното ръководство.

Изненадващо двама млади социалисти се изкачиха след тайния вот на второ и трето място - Петър Витанов и Цветелина Пенкова. Именно те двамата изместиха подредените от ИБ на БСП Янаки Стоилов и Деница Златева.

Пленумът да вкара в списъка за Европарламента Сергей Станишев на смятаното за избираемо 5-о място. Това стана ясно след балотаж с Иван Кръстев. В друг балотаж за второто място депутата Петър Витанов спечели срещу Цветелина Пенкова.

Днес Националният съвет на БСП гласува тайно изцяло нова листа за евроизборите. Към предложената листа бяха добавени 8 или 9 нови имена от ръководството на партията.

В окончателната листа  Янаки Стоилов и Антон Кутев си направиха самоотвод.

След окончателното подреждане на листата лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че трябва да работят заедно за победа на изборите.

След девет часа дебати, избрахме своята листа за европейските избори. Надявам се, че с това
опровергаваме чужди и наши твърдения, че сме диктаторска и еднолична, вождистка партия. Националният съвет взе своето решение. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова. „Ние можем да победим на тези избори и съм сигурна, че ще го направим“, заяви тя. „Предложих пред вас листа от името на Изпълнителното бюро. Националният съвет реши друго. Няколко пъти, на последните заседания на Националния съвет, другари очакват от мен да кажа, че поемам отговорността за тази листа и за тези избори“, посочи Нинова. „Щях да я нося с оставка, ако загубим. Това важеше до днес, до решението на Националния съвет, което уважавам. Оттук нататък- за резултатите от изборите носи отговорност Националният съвет. Пожелавам ви успех и съм сигурна в победата“, каза още Корнелия
Нинова.

Водещото за мен е БСП да се яви със силна „Визия за България“, която да е уважавана и социална в единна Европа. Това каза пред журналисти президентът на ПЕС Сергей Станишев след Пленума. Той посочи, че каквото зависи от него, то ще бъде направено, за да има силна и убедителна кампания. Станишев заяви, че кампанията на БСП за евровота трябва да има ясен европейски и социалистически профил. „Всеки ден ГЕРБ създава проблеми, скандали и напрежение. Ние трябва да сме актуални с позицията и с това, което се случва, а се занимаваме със себе си", коментира лидерът на ПЕС. „Моята цел и стремеж беше партията да бъде единна, да бъде амбициозна за постигане на изборна победа“, изтъкна той. „Всичко това, на което бяхме свидетели днес, един много напрегнат Пленум, можеше да бъде избегнато“, посочи Станишев. „Искам да благодаря от сърце и искрено на всички тези организации, които ме номинираха и ми дадоха доверие, както и на всички хора в Националния съвет, които застанаха зад мен. Това е изключителна чест“, подчерта Сергей Станишев.

 

 

Окончателна листа:

1. Елена Йончева
2. Петър Витанов 97 гласа
3. Цветелина Пенева 97
4. Иво Христов
5. Сергей Станишев 95
6. Иван Кръстев 95
7. Деница Златева 93
8. Румен Гечев 91
9. Момчил Неков 87
10. Велизар Енчев
11. Димитър Данчев
12. Тодор Стоилов 
13. Валери Жаблянов 
14. Мариела Модева

15. Десислав Тасков
16. Крум Дончев

17. Емил Георгиев

Main Menu