Борис Велчев иска Конституционният съд да гледа повече дела

17 Апр 2019 17:11

Трябва да се помисли за разширяване на достъпа до Конституционния съд, който да гледа повече дела и да препоръча определени параметри.

Такъв коментар направи председателят на Конституционния съд Борис Велчев на тържествено събрание по случай 140 години от приемането на Търновската конституция и отбелязването на деня на юриста като професионален празник.

"Можем да имаме доверие към съдилищата", сигурен е той и допълни, че ако се разшири достъпът до конституционно правосъдие, нашата държава ще стане по-демократична и по-правна.

Велчев няма усещането, че това е празник, посветен на Конституцията и не е видял хора извън юридическото съсловие, които да приемат 16 април като празник на тяхната конституция. Хората не могат да го почувстват, осмислят и не правят предложение да стане почивен и неработен ден, стана ясно от думите му.

Той посочи и дефицит в юридическото образование - ние не можем да приемем действащата конституция като правна, а я разглеждаме като красива система от лозунги, които не можем да усетим в собствения си живот.

Борис Велчев има чувството, че сме длъжници на онова, което продължаваме да наричаме Конституция, тъй като всички я разбират като символ и модел, но не и като живо право.

Той призова съдиите да бъдат насърчени да осъзнаят, че конституцията е действащо право./news.bg

 

Main Menu