Папа Франциск кацна на летище София /видео/

05 Май 2019 09:26

Папа Франциск кацна на българското летище. Съвсем неочаквано, той поздрави всички на борда на самолета, като се ръкува с всеки поотделно. Това се счита за разчупване на протокола. Първи го посрещна премиерът Бойко Борисов.
Негово Светейшество Папа Франциск пристигна на апостолическо пътуване в България с папска свита, съставена от 35 души - най-висши представители на Светия престол.

Папа Франциск бе посрещнат на летище София от министър-председателя Бойко Борисов, който му подари златовезана икона, омофор и българско кисело мляко.

 

Папа Франциск днес ще бъде в София, в понеделник ще посети католическата общност в Раковски, след това отново ще се върне в столицата, откъдето ще отлети във вторник.

В първия си ден от визитата папа Франциск ще се срещне с премиера Бойко Борисов, с президента Румен Радев и с патриарх Неофит. Две от събитията ще бъдат достъпни за гражданите - молитвата пред храм-паметника "Александър Невски" от 13 ч. и светата литургия на пл. "Княз Александър I Батемберг" от 16:45 ч.

Призивът към гражданите е да пристигнат възможно най-рано преди събитието, което искат да посетят. Контролно-пропускателните пунктове ще са отворени 3 часа по-рано. Всички желаещи да присъстват ще бъдат допускани след проверка на изградените контролно-пропускателни пунктове.

Няма да бъдат допускани посетители във видимо нетрезво състояние, както и такива, които носят обемисти багажи и забранени предмети - огнестрелно оръжие, пиротехнически изделия, ножове, палки, боксове, бутилки, парфюми. Може да бъдат носени чадъри.

По време на провеждането на събитията от посещението на папа Франциск е възможно да възникне временно затруднение в движението.

Забранено е паркирането и движението на автомобили на площад "Княз Александър I", както и около северозападната дъга на храм паметника "Св. Александър Невски". Ще бъде отцепен районът около храм-паметника "Св. Александър Невски" по улиците "Московски", "Раковски", "Шипка" и бул. "Васил Левски". Затворен за движение до понеделник включително е и бул. "Цар Освободител" в участъка между ул. "Раковски" и "Ларгото", както и ул. "Оборище" в отсечката между ул. "11 Август" и "Раковски".

Променя се и графикът на градския транспорт през нощта в центъра, а освен ограничението на движението, засилени мерки за сигурност са взети и от МВР.

 

Ето как протоколът предвижда да премине първият ден от посещението на папа Франциск:

10:00 - Официално посрещане на Правителствения терминал на Летище София

Самолетът ще спре в зоната на Правителствения ВИП-Терминал на Летище София. Светият Отец ще бъде посрещнат от министър-председателя Бойко Борисов, а деца в народни носии ще му поднесат цветя.

Премиерът ще подари на Негово светейшество папа Франциск златовезана икона, омофор и българско кисело мляко. Златовезаната икона е на Светите братя Кирил и Методий. Лентата, символизираща епископската власт - омофорът, е с впечатляваща украса. В краищата са извезани златни кръстове, а в горната част - образите на Свети Петър и Свети Павел.

Протоколът не предвижда изказвания, като папа Франциск и Бойко Борисов ще проведат официална среща във ВИП-залата.

10:40 - Пристигане пред Президентството и официална церемония по посрещането

Светият Отец ще бъде посрещнат от Румен Радев на площада пред входа на Президентството, където ще бъдат представени делегациите.

11:00 - Среща в Президентството

В самата сграда се очаква държавният глава да представи семейството си и да размени дарове с папската делегация. От страна на Румен Радев подаръкът е оригинално, ръчно изработено разпятие с резбовани флорални мотиви, които се вплитат като детайли в централна част на българския възрожденски иконостас. Материалите са стогодишен орех, както и кестеново дърво. Изработката е характерна за художествената школа от района на град Банско в началото на 19 век.

След официалната снимка на Румен Радев с папа Франциск ще се проведе личната среща между двамата.

11:30 - Среща с дипломатическия корпус, гражданското общество и държавните власти

На площад "Александър Буров" папа Франциск ще се срещне с представители на дипломатическия корпус, гражданското общество и държавните власти. Очаква се Светият отец той и президентът да произнесат речи.

Посещение при Н. Св. Патриарха и Светия синод

Папа Фанциск ще посети българския патриарх Неофит в Синодалната палата. След проветствията и размяната на даровете двете делегации ще се отправят към Патриаршеската Катедрала "Св. Александър Невски".

Молитва насаме пред престола на Св. Св. Кирил и Методий

В катедралата "Св. Александър Невски" Папа Франциск ще се отправи към иконостаса пред олтара, посветен на светите братя Кирил и Методий. Светият Отец ще прекара известно време в мълчалива молитва, докато папската свита стои права зад него.

13:00 - Молитва на площад "Александър Невски"

Папа Франциск ще произнесе традиционната си неделна молитва "Царица небесна". Това ще бъде първото събитие, на което гражданите ще могат да зърнат на живо Светия Отец.

Пристигане на площад "Княз Александър I"

След молитвата папа Франциск ще се качи на папамобила за традиционния си тур сред хората. От площад площад "Александър Невски" той ще се придвижи до площад "Княз Александър I".

16:45 - Света литургия

Светата литургия на площад "Княз Александър I" ще бъде второто достъпно за граждани събитие. Сцената ще бъде разположена с гръб към Президентството и с лице към Софийския университет.

Main Menu