Папа Франциск: Всеки е призован да стане строител, "занаятчия" на мира!

06 Май 2019 19:49

 

Папа Франциск и представители на вероизповеданията в България участваха в „Среща за мир“. Събитието се проведе на пл. „Независимост“ в София. Шест деца от различни вероизповедания държаха запалени факли, символ на обединението и победата на светлината над мрака. На сцената имаше рози – символ на България, и маслиново дърво – символ на Света Богородица.

Над 200 бяха официалните гости на събитието, сред които президентът Румен Радев и министър-председателят Бойко Борисов. „Среща за мир“ е кулминацията в посещението на папа Франциск в България.

За първи път това събитие се провежда извън границите на Италия, а папа Франциск избра да го направи в центъра на София. Въпреки облачното и ветровито време, хората бяха в приповдигнато настроение, държаха в ръце флаговете на България и Ватикана. Церемонията започна с изпълнение на песента „Ние сме светът” на Майкъл Джексън.

В словото си Франциск посочи всички места за поклонение на различни църкви и вероизповедание: "Св. Неделя" на православието, "Св. Йосиф" на католиците, синагогата на евреите, джамията и в близост - църквата на арменците.

"На това място, в продължение на векове, са идвали софиянци българи, принадлежащи към различни културни и религиозни групи, за да се срещнат и разговарят. Нека това символично място да се превърне в свидетелство за мир", пожела папа Франциск.

Нека мирът се разпространи по цялата земя, възкликна папата.

Пет молитви за мир прозвучаха в СофияОБНОВЕНА
Пет молитви за мир прозвучаха в София

Събитието завърши при проливен дъжд

В словото си той припомни вдъхновението от Св. Франциск от Асизи, велик влюбен в Бог, Творец и Отец на всички, и неговата любов, което е променила погледа му, давайки му да осъзнае, че във всеки един има "проблясък на светлината, която идва от личната ни сигурност, че сме безкрайно обичани, над всичко" (Апостолическо насърчение "Evangelii Gaudium", № 6).

Именно тази любов го е накарала да бъде истински миротворец, по думите на папа Франциск, който призова всеки човек да последва неговия пример.
"Всеки е призован да стане строител, "занаятчия" на мира. Мир, за който трябва да се молим и за който трябва да работим, дар и задача, подарък и постоянно и ежедневно усилие за изграждане на култура, в която дори мирът е основно право."

Папа Франциск призова за активен и "укрепен" мир срещу всички форми на егоизъм и безразличие, които ни карат да поставяме дребните интереси на някои над неприкосновеното достойнство на всеки човек, за да се срещнем в това, което ни обединява, да се уважаваме в това, което ни разделя и да се насърчим да гледаме на бъдещето като пространство на възможности и достойнство, особено за бъдещите поколения.

Папа Франциск призова всички да съдействат за осъществяването на този стремеж за мир: представителите на религиите, на политиката, на културата. "Всеки, където и да се намира, изпълнявайки задачата, която му е поверена, може да каже: "Направи ме инструмент на твоя мир".

"Апелът е да се осъществи мечтата на папа Св. Йоан XXIII за една земя, където мирът да бъде като у дома си. Да следваме неговото желание и с живота си да кажем: Pacem in terris! Мир на земята на всички хора, които Господ обича.", завърши папа Франциск.


След като папа Франциск отправи посланието за мир, в небето полетяха гълъби и балони.

Утре Светият отец заминава за столицата на Северна Македония – Скопие.