Иванчева и Петрова остават под домашен арест

08 Май 2019 15:48

Десислава Иванчева и Биляна Петрова остават под домашен арест. Това реши Апелативният спецсъд, съобщи Нова телевизия.

По-рано днес стана ясно, че Марин Марковски и синът му Димитър вече не са адвокати на Десислава Иванчева. Защитата й се поема от Николай Хаджигенов. След издаване на присъдата от 20 години затвор Иванчева е решила да се откаже от услугите на Марковски.

Делото започна с 40 минути закъснение по искане на Иванчева и Петрова.

По думите им имали нужда от малко време да говорят със защитниците им, тъй като до този момент - след присъдата на първа инстанция - бяха в сливенския затвор.

На 15 април Специализираният съд осъди Иванчева на 20 години лишаване от свобода, а Петрова на 15 години.

Третият подсъдим по делото за подкуп - Петко Дюлгеров получи 12 години затвор. И на тримата бяха наложени глоби - общо за 37 000 лв и забрани да заемат държавни длъжности.

Припомняме, че заключителните пледоарии по делото срещу бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова се проведоха на 14 април. Ден след това на първа инстанция съдът реши да даде 20 години затвор на Иванчева и 15 на Петрова.

Преди това адвокатът на Иванчева Марин Марковски заяви, че прокуратурата търпи логически обвинения по делото срещу бившата кметица. По думите му отмятането на Дюлгеров от показанията си е "изстисканият лимон и сока, който трябва да преглътне прокуратурата".

На последното заседание по делото обвиненият Петко Дюлгеров се отметна от показанията си, дадени в досъдебна фаза - а именно, че той е бил посредник между Иванчева и бизнесмена Александър Ваклин за рекордно искания подкуп от половин милион евро.

На същото заседание замесена в случая се оказа и строителната фирма "Артекс", чието име нашумя през последните седмици покрай скандала с апартаментите на властта.

Преди месец стана ясно, че в тефтерчето на Десислава Иванчева - основно доказателство на обвинението - е дописвано от поне още един човек.

Десислава Иванчева и Биляна Петрова бяха задържани преди една година с безпрецедентно дълъг арест - над 8 часа на централното софийско кръстовище пред Спортната палата. В колата на кметицата бяха открити 70 000 лева, които тя взела като подкуп според прокуратурата.

Службите бяха критикувани още тогава за нарушаване на човешките права на обвиняемите. Тримата обвинени прекараха 8 месеца в ареста, които бяха съпроводени и със скандал за условията в ареста и отношението при ескортиране до болнично заведение.

Десислава Иванчева и Биляна Петрова излязоха от ареста с мярка "домашен арест" малко преди Коледа 2018 година отново със скандал, който предизвика напрежение между Специализирания съд и ВКС и проверка, която бе разпоредена от шефа на ВКС Лозан Панов заради бързите действия на обвинението. Проверката завърши със заключение за инцидентен случай на неправилна съдебна практика.

 

Main Menu