Можеш да симулираш интелект, но не можеш да симулираш духовенство

24 Май 2019 15:59

Днес е много по-трудно да отговорим на въпроса каква просвета имаме.

Това заяви на тържествена церемония в аулата на СУ Св. Климент Охридски ректорът на университета проф. Анастас Герджиков след тържеството пред Народната библиотека Кирил и Методий.

Култура и духовност не се наливат насила по думите му. С това той разкритикува поведението на българските държавници в днешния празничен ден.

"Няма да коментирам поведението на политиците, които се наредиха отново преди нас на шествието", каза проф. Герджиков. Безобразието обаче според него се превръща с традиция.

"Преди да станат политици те не са участвали в шествие и не знаят какъв е редът", остро реагира той.

Няма сфера, която според него да не е засегната от еволюцията на технологиите, но автоматизацията, глобализацията и изкуствения интелект ще изместят човека от едни професии и ще ги заменят с други. Затова професионалното трябва добре да се обмисли.

Истинският въпрос на съвременното образование е какви знания и умения да дадем на младите хора, както и дали изобщо има смисъл да даваме бързо остаряващи знания, изрази мнение ректорът.

По думите му, тези въпроси предизвикват сериозни дебати в световен мащаб, но въпреки това съществуват непреходни ценности.

Можеш да симулираш интелект, но не можеш да симулираш духовенство, затова днешният празник е толкова ценен, добави проф. Герджиков.

Той призова духовността, вярата в доброто и любовта между хората да се запази.

Main Menu