Корнелия Нинова подаде оставка! Гергов: Виновни са тези по върха, не може структурите да носят отговорност

28 Май 2019 14:51

Лидерът на БСП Корнелия Нинова е подала оставка на Националния съвет на БСП.

Тя иска бързо да бъде свикан конгрес, на който да стартира процедурата за пряк избор на лидер от всички членове на партията.

Малко преди неговото начало пред журналисти представители на вътрешната опозиция настояха ръководството на партията да поеме политическата отговорност за загубата на евроизборите.

Трябва да има заседание на редовния Конгрес, който да обсъди ситуацията и да получи оставките на сегашното ръководство, коментира пред журналисти Атанас Мерджанов на влизане в централата на БСП. Самият факт, че заседанието на Националния съвет се насрочва за днес, когато не са ясни още резултатите, означава, че някой бърза да минимизира политическата отговорност и да избяга като я прехвърля на местните структури, посочи той.

Искам да се носи политическа отговорност за това, което се случи на тези избори, коментира и областният председател на БСП в Пловдив Георги Гергов и даде пример с Австрия. Той посочи, че виновни са тези по върха, не може структурите да носят отговорност.

Бившият лидер на БСП Михаил Миков също разкритикува Нинова. "Във всеки случай, трудно се прави избор, когато си има председател, който не е подал оставка. Не знам как се правят тези избори, като не е подадена оставката", коментира той.

Причина за думите му стана изявлението на Корнелия Нинова от вчера, когато тя поиска да участва в пряк избор на нов партиен председател с условието да продължи да изпълнява функциите си до промяна на устава и начало на вътрешната кампания.

Вчера Нинова обяви, че - ако днешният пленум одобри предложенията й, в БСП ще започне процедура за избор на нов председател. Тя каза още, че ще се бори отново за председател на партията наравно с другите кандидати за поста.

В отговор на въпрос вчера Нинова обяви, че не може да бъде смятана за лидер в оставка, докато Националният съвет не изработи правила за избор на нов лидер и тя не се оттегли от поста.

До края на мандата на Нинова остава още година.