След отказа на Пеевски към Брюксел потегля важна клечка в ДФ "Земеделие"

29 Май 2019 19:58

 

Днес стана ясно, че след водача на листата на ДПС Мустафа Карадайъ, от евродепутатското си място се отказва и втория Делян Пеевски. И въпреки че ЦИК вече трети ден не успява официално да обяви окончателните резултати от евроизборите, то с междинния резултат от 16.36% ДПС ще има три евродепутатски места. По думите на Карадайъ те ще бъдат заети от Илхан Кючюк, Искра Михайлова и Атидже Алиева-Вели.

За Кючюк това ще е втори мандат в Европарламента. Той е председател на младежкото ДПС и вицепрезидент на АЛДЕ. Искра Михайлова също ще се завърне в Брюксел. Тя е и бивш министър на околната среда и водите в периода 2013-2014 г.

Интересна е фигурата на Атидже Алиева-Вели. Тя е зам.-изпълнителен директор на скандалния напоследък Държавен фонд "Земеделие" , и то на разплащателната му агенция от 2013 г. до днес. Заради къщите за гости, строени с европари по земеделските програми и използвани не по предназначение, Румен Порожанов се раздели с поста си на земеделски министър. Срещу него прокуратурата стартира разследване. Иванка Багдатова-Мизова, чийто телефонен номер бе посочен в обява за къща за гости, пък бе освободена от поста заместник-председател на ДФ „Земеделие“.

Атидже Алиева-Вели е родом от село Борино. То се прочу като особено инициативно. В него има 5 финансирани от фонд "Земеделие" къщи за гости. Общо 8 са в цялата община Доспат, част от която е Борино. А пък от тези 8 проекта, 4 са свързани с лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, според скорошно разследване на "Биволъ". Общата инвестиция на тези проекти от фонд "Земеделие" е малко над милион лева. За чието изразходване е трябвало да следи...Атидже Алиева-Вели.

 

Именно Алиева-Вели заема освободеното от Делян Пеевски евродепутатско място., пише факти.бг.