Нинова: Аз не съм Бойко Борисов, който използва държавата за агитация и предизборна кампания

30 Май 2019 09:16

 

Ние сме единствената партия, която увеличава избирателите си спрямо предишните европейски избори. Ние сме единствената партия, която увеличава броя на евродепутатите си. Печелим в 63 общини, като 2/3 от тях са управлявани от ГЕРБ. Цялата държавна машина беше впрегната срещу нас на тези избори и всички виждаме купения вот.

Такъв коментар направи в сутрешния блок на bTV подалият оставка председател на БСП Корнелия Нинова.

"Представата ми за морал и достойнство в политиката е, че първият носи отговорност. Аз поех своята отговорност. Участвал си, загубил си и поемаш отговорност. Оставката е личен акт. Много колеги в партията ме караха да не подавам оставка, но когато взема решение, не се отказвам и не се подавам на натиск. Това го казвам по повод спекулациите, че предложенията ми за нови правила за избор на председател на БСП са били опит да се бетонирам в партията. В това няма нищо вярно. Аз не съм Бойко Борисов, който използва държавата за агитация и предизборна кампания. Аз никога няма да използвам партийните ресурси за своя лична облага", категорична беше тя.

"С Националния съвет спорим, дебатираме и взимаме решения. С Георги Гергов имаме обтегнати отношения, защото имаме различни представи за правене на политика. След срещите му в ЦУМ го помолих да напусне Изпълнителното бюро. Всички работихме за тези избори и не мога да приема твърденията, че вътрешнопартийните битки са повлияли на резултатите. Не мисля така. Аз предложих една листа, но Националният съвет я размести. Въпросите, които Ангел Найденов задава, трябва да ги отправи към Националния съвет. Моята листа беше с доказани политици, но след пренареждането от Националния съвет на преден план излязоха по-младите колеги, които са прекрасни, но наистина са по-слабо разпознаваеми. Със Сергей Станишев работихме добре. Той влезе в листата и пак загубихме", даде пример Корнелия Нинова.

 

"Негласуването е огромен проблем. Ние мислихме, че ще оберем негативният вот, но този негативен вот се изля към всички партии, като хората не гласуваха. В никакъв случай не мога да говоря, че сме водили негативна кампания и сме използвали езика на омразата. Нима да говориш за увеличаване на доходите и пенсиите е негативна кампания? "Апартаменгейт" не тръгна от нас, но отново ни се преписва омраза и жлъч. В същото време премиерът говори, че ако БСП се върне на власт Белене ще се пръска по шевовете. Това не е ли негативна кампания? Изборите минаха и три дни по-късно имаме поскъпване на ток, парно и топла вода. Имаме поредния случай на нарушаване на свободата на словото. Имаме и решение на ВАС, с което става ясно, че всички ще връщаме парите за къщите за гости,защото държавата нарочно е написала така правилата, за да може да се краде. Говоренето на Бойко Борисов, че ни бил в Асеновград е крайно деструктивно. Всички трябва да разберем какво ни казаха хората с тази ниска избирателна активност. Трябва всички лидери на партии да седнем и да разговаряме", обяви Нинова.

"Днес се връщаме в Народното събрание и ще поискаме оставката на финансовия министър заради скандала с партийните субсидии. Ние сме готови да върнем тези пари, но в момента не мога да кажа колко точно ни е наддала държавата. Близо два месеца не влизахме в парламента. Живеех със спестени пари, защото знаете, че депутатските заплати са високи и съм успяла да спестя нещо", заключи Нинова.

Main Menu