Лиляна Павлова: Днес научих, че ставам евродепутат, Мария Габриел трябваше да вземе това решение

03 Юни 2019 20:51

Мария Габриел трябваше да вземе това решение - избраните за евродепутати еврокомисари трябва да направят своя избор, защото не могат да заемат и двете позиции. Аз разбрах, че ставам евродепутат днес, когато беше взето това решение. Това заяви по БНТ Лиляна Павлова.

По-рано Мария Габриел съобщи пред bTV, че освобождава депутатското си място в Европейския парламент и остава еврокомисар. Заедно с това Габриел каза, че незабавно на мястото й като евродепутат влиза Лиляна Павлова, която е седма в листата на ГЕРБ-СДС. За решението си тя е разговаряла с премиера и лидер на ГЕРБ бойко Борисов.

"Ситуацията е такава, че няма ясен консенсус кога и кои ще бъдат тримата нови лидери на трите ключови позиции в ЕС", коментира Павлова. Според нея това означава, че Мария Габриел може да бъде еврокомисар повече от няколко месеца, колкото остават на сегашната Европейска комисия.

"България трябва да бъде представена със своите достойни кандидати във всички европейски институции", изтъкна Павлова.

Самата Габриел заяви, че предстоят 5-6 месеца преди съставянето на новата ЕК и според нея България не може да си позволи през това време да остане без еврокомисар.

 

"Не мога да си помисля дори за миг, че това може да се случи", категорична е Габриел. И тя се аргументира с появилите се мнения за намаляване на броя на комисарите (това е мнение на самия председател на ЕК - виж по-долу, б.р.), за предстоящите решения за влизането на България в чакалнята на еврозоната, в Шенген, за механизма за сътрудничество и проверка.

Междувременно говорителят на ЦИК Александър Андреев поясни пред bTV, че отказът на Мария Габриел да стане евродепутат трябва да бъде направен пред Европейският парламент, "защото решението, с което са обявени имената на членовете на Европарламента вече са обявени от комисията".

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е заявил на извънредното заседание на Европейския съвет миналата седмица, че няма смисъл еврокомисарите, подали оставка, за да станат евродепутати, да бъдат замествани. Това съобщи днес говорител на ЕК, цитиран от БТА.

Еврокомисарите сами решават дали да заемат евродепутатските места, след като бъдат избрани в ЕП. Те трябва да съобщят решението си до датата на свикването на новия ЕП на 2 юли, уточни говорителят. Той поясни, че няма срок преди 2 юли, в който еврокомисарите да оповестят намеренията си.

Според утвърдената практика задълженията на комисарите, подали оставка, се разпределят на останалите еврокомисари, останали на работните си места.

Юнкер тези дни даде интервю, в което потвърди виждането си, че ЕК няма нужда от 28 еврокомисари, защото за тях няма достатъчно задачи.

 

По въпроса за обединението със СДС за евроизборите, Павлова изрази увереност, че това е една правилно протегната ръка към това да имаме обединение в дясното, защото България има нужда не да търсим какво ни дели, а какво ни обединява.

Тази коалиция доказа, че работи, така Павлова отговори на въпроса дали обединението на ГЕРБ с десницата ще продължи и на предстоящите местни избори през октомври.

По-рано днес от СДС заявиха желанието си за съвместно явяване на местните избори с ГЕРБ. Съюзът с ГЕРБ не е предателство, когато е конкуренция на БСП, каза пред БНТ председателят на СДС Румен Христов.

 

Лиляна Павлова коментира и оставката на втория човек в ГЕРБ - зам.-председателят Цветан Цветанов така:

"Витаеше във въздуха, че има някакво напрежение, че има някакво недоверие между г-н Борисов и г-н Цветанов. Но това е въпрос на отношения, които двамата са градили с години."

ГЕРБ е преди всичко на хората, които са част от тази партия, допълни Павлова.

"Да, г-н Цветанов беше мотор, един организационен двигател, но той е част от една огромна пирамида, хора със сърце и душа, които са двигатели на тази партия", отбеляза Лиляна Павлова.

Main Menu