Каракачанов: България и САЩ трябва да се засекат под началната оферта

06 Юни 2019 19:45

"2 млрд. лева е максимум нормалната сума, която ние можем да си позволим. Няма да се реже нито от бройката, нито от способностите на самолетите". Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракчанов пред журналисти преди участието си в комисията по отбрана.

Той отново обясни, че Американският конгрес не определя цената за изтребителите, а само поставя финансовия таван на цената, на която американското правителство може да сключи договор с България.

Каракачанов даде пример със Словакия, за която Американският конгрес гласувал 2.8 млн. долара, а словашкото правителство и САЩ подписали договор за 1.8 млн. долара. По думите му България и САЩ трябва да се засекат под началната оферта, която страната ни получила в края на миналата година.

Вицепремиерът посочи, че винаги има шанс да няма сделка, ако двете страни не намерят приемлива страна, на която да се срещнат. Този шанс - за провал на сделката - Каракачанов оценява на не повече от 25%.

Всичко по сделката е пресметнато, увери Каракачанов и допълни, че разходите по изграждането на инфраструктурата, трябвало да бъде направени първоначално от България.

По време на участието в комисията обаче Каракачанов изтъкна, че ако се наложи да се плаща цялата сумата за изтребителите на куп, ще се наложи промяна и във финансирането на другите проектите за модернизация на българската армия.

Каракачанов посочи, че в 14-дневен срок трябва да получим и официално предложение за цената на изтребителите.

По отношение на заплатите на военнослужещите Каракачанов поясни, че никой не е обсъждал и не е коментирал намаляването на 20-те им заплати, а по-скоро става въпрос за предизборни спекулации и твърдения.

Предвидено е за следващата година да бъдат увеличени заплатите на българската армия и разширяване на социалните пакети, с което от военното ведомство се придържат към управленската програма на правителството, увери вицепремиерът.

Той заяви, че по никакъв начин не трябва да се налага да се плаща цялата сума наведнъж за изтребителите. По думите му изплащането не би трябвало да бъде за сметка на поредно увеличение на заплатите.