Прекратиха делото срещу Христо Бисеров, антикорупционната комисия ще плаща над 50 000 лв

21 Юни 2019 19:16

Софийският апелативен съд прекрати делото за конфискация на имущество срещу бившия зам.-председател на НС от ДПС Христо Бисеров, а българският данъкоплатец може да се наложи да му изплати около 120 000 лв. под формата на обезщетение и разноски по делото., съобщава Дарик.

В решението си магистратите приемат, че гласуваните законодателни промени, предложени по спешност в края на миналата година от ГЕРБ, противоречат на законодателството на Европейския съюз.

Текстовете изрично разграничават гражданската конфискация от наказателното дело т.е., ако подсъдимият е оправдан за престъпление или делото срещу него е прекратено, не пречи срещу него да бъде заведен иск за конфискация.

Според съда, обаче, промените, прокарани от бившия шеф на правната комисия и настоящ правосъден министър Данаил Кирилов, недвусмислено противоречат на директивата на ЕС.

И така, според решението на апелативните магистрати - конфискация спрямо Христо Бисеров и семейството му няма как да има, тъй като още през 2016 г. той бе оправдан по делото за данъчни и валутни престъпления, по което беше подсъдим заедно с доведения си син, а обвиненията в пране на пари отпаднаха още по време на процеса.

Да плати разноските по делото за около 50 000 лв. е осъдена Антикорупционната комисия.

Освен това бившият депутат претендира и за обезщетение от прокуратурата в размер на 70 000 лв. заради проваленото дело срещу него.

Main Menu