Започва 24-часов мониторинг на пътищата заради зачестилите катастрофи

23 Юни 2019 11:58

Безпрецедентен 24-часов мониторинг на българските пътища започва Институтът за пътна безопасност, съобщава bTV.

Причината са зачестилите тежки пътни инциденти през последната седмица.

12 души са загинали, а близо 90 са ранени при 75 тежки катастрофи само през изминалите четири дни. Над 20 000 нарушения са регистрирани, като повече от половината са за превишена скорост.

Предвижда се всеки месец институтът да представя бюлетин с проблемите по българските пътища.

"Това лято минахме границите на всичко нормално. Повтаряме една и съща грешка и отговорността за състоянието на пътната безопасност е на българската политическа класа", заяви председателят на Института за пътна безопасност Богдан Милчев. Той посочи, че никой шофьор не иска съзнателно да причини катастрофа, но хората винаги ще допускат грешки. По тази причина според него е необходима смяна на цялата политика и философия.

 

Не може да сложим на 7 милиона българи по един пътен полицай, който да го контролира и глобява, заяви Милчев и обясни, че хората не могат да бъдат променени, но средата - да. Според него трябва да се обърне внимание на инфраструктурата, законодателството и механизмите за взаимодействие и контрол между съответните институции.

Милчев изрази мнение, че тази промяна трябва да бъде направена от българската политическа класа, която обаче е излязла в "междуизборна летаргия".

"Откакто свършиха изборите досега са загинали 60 души. Ние не виждаме реакция и някой да се е разтревожил", негодува той.

Милчев постави и диагноза на пътната безопасност в България - алчност, некомпетентност и безотговорност. Той се опасява, че е на път да се убие най-добрата идея досега - създаването на Държавна агенция за пътна безопасност, която е инструмент на политическата класа да накара всички институции да започнат да си вършат работата.

 

"Повече от 10 г. те не издават доклад за състоянието на пътната безопасност и да анализират проблема. В средата на годината сме, а все още няма такъв за 2018 г.", посочи Милчев.

Припомняме, само за изминалите два дни станаха няколко тежки катастрофи.

В петък моторист се заби в бус на АМ "Тракия" и загина. Верижна катастрофа по-рано през деня също взе две жертви.

В нощта срещу събота станаха и две тежки катастрофи в Хасковско, при които двама души загинаха, а други трима бяха тежко ранени.

Вчера пък бус с 8 деца катастрофира край Априлци. Към момента двама души все още са в болницата.

 

Main Menu