Законът за шума строг и към младоженеца, и към свата, и към кума

24 Юни 2019 10:40

Не се притеснявайте, законът е правен година и половина и ще бъде прилаган с цялата си строгост и за младоженеца, и за свата, и кума.

В това е уверен депутатът от НФСБ и бивш вицепремиер Валери Симеонов. В интервю за Нова телевизия той заяви, че явно действието на закона трябва да бъде пренасочено и към циганските сватби, тъй като само в последната една седмица сигналите за шумни цигански сватби са 70 при 4 сигнала за шум от заведения в община Несебър.

Валери Симеонов обясни, че с гласуваното в Народното събрание миналата седмица се въвежда промяната органите на МВР да могат да затворят заведение за три дни, ако след сигнал и проверка се установят нарушения в интервала от 14 до 16 часа и в тъмната част на денонощието, след 23 часа. Така се преодолява "нелепата" организация до момента на контролните органи в лицето на РЗИ и общинските служби, които не можеха да извършват нощни проверки без изрична заповед за това. Затова и, по думите на Валери Симеонов, е бил през лятото на 2017 година част от проверките: да дам кураж на институциите да прилагат закона.

Сега с новите правомощия на полицията се избягва разпръсването на правомощията, обясни Валери Симеонов и посочи, че ако управителят и собственикът на заведението откаже да изпълни разпореждането на спиране на шума, заведението просто се затваря поетапно като се започва от кухнята и бара и посетителите се изчакват да напуснат.

Валери Симеонов помоли и да не се дава дума по медиите на хора, които са нарушители и рецидивисти. Неговите усилия са насочени към това българският туризъм да премине на едно по-високо ниво от нискобюджетни алкохолен, нарко и секс туризъм. С това имали сериозно разминаване с ръководството на Министерство на туризма, обясни Валери Симеонов, атакувайки за пореден път Николина Ангелкова.

Припомняме, че на 19 юни Валери Симеонов заяви на трибунка в парламента, че е доволен, че е спрял шумовата анархия у нас.

Преди това депутатите приеха промените в закона за шума в околната среда.

По този повод депутатът от БСП Христо Проданов заяви в кулоарите на Народното събрание, че от левицата са скептични, че законът няма да работи./news.bg