Ангелкова безкомпромисна с екскурзоводи без лиценз

28 Юни 2019 15:34

Правим масирани проверки на екскурзоводи по Черноморието, като инспекциите ще продължат по цялото крайбрежие и във вътрешността на страната. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова в Несебър.

По повод извършената двудневна проверка след сигнали от организации на екскурзоводите у нас Ангелкова увери, че институциите ще са безкомпромисни към хора, които работят като екскурзоводи без удостоверение.

Тя подчерта, че работата на гидовете е изключително важна за имиджа на българския туризъм, тъй като от тях зависи дали туристите ще се върнат отново в страната ни.

 

При проверката са били инспектирани 15 туристически групи с 15 екскурзоводи, като при 12 от тях не са били установени нарушения. Трима от проверените гидове обаче са работели без удостоверение и не са били вписани в Националния туристически регистър. Един от тях дори е представил фалшива карта за екскурзовод. На нарушителите е наложена 1000 лв. глоба. Оказало се и че двама от неизрядните гидове са имали сключени договори с туроператори. По тази причина компаниите също подлежат на санкция, която е в размер на 2000 лв., защото са наели нелицензирани екскурзоводи.

Ангелкова напомни, че съгласно изискванията на Закона за туризма всеки екскурзовод трябва да е лицензиран и да има специална карта за удостоверение, отпечатана от Министерството на туризма.

Относно летния сезон министърът на туризма съобщи, че към момента са наети над 8800 сезонни работници - основно от Молдова, Беларус и Украйна. Имало и работещи от Азия, но те били по-скоро единични бройки.

 

Ангелкова отчете увеличаване на тенденцията работодателите да наемат сезонни работници от трети страни. Според нея това показвало, че предприетата стъпка е правилна, за да се обезпечат достатъчно кадри. Тя увери и че работата за намаляване на административната тежест за бизнеса продължава.

По отношение на промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие министърът заяви, че подкрепя къмпингуването като част от разнообразния туристически продукт на дестинацията. Тя обясни, че ще се проведат дискусии, за да се прецени какво трябва да се промени, за да развиваме успешно този вид туризъм./news.bg