МВР отчита с 10% по-малко загинали в катастрофи за 2017 и 2018 г.

04 Юли 2019 16:57

В последните две години на 2017 и 2018 г. е намален броят на загиналите в катастрофи с 10%. В резултат на ефективното изпълнение на различни мерки през 2018 г. България постигна 21% намаляване на жертвите в сравнение с 2010 г.

Данните представи заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов на конференция на тема "SMART политики за превенция на шофирането под въздействие на алкохол".

След началото на европейско ниво на концепцията "Визия 0" за подобряване безопасността на пътя, както изпълнението на Националната стратегия за подобряване на движението по пътищата след 2010 г. в страната ни се наблюдава съществен спад на броя на жертвите по пътно транспортните ни артерии, посочи заместник-министърът.

Балабанов отчете, че с усилията на всички институции и в изпълнение на приоритетите, заложени в Националната стратегия за подобряване на движението по пътищата за периода 2011-2018 г. са спасени животите на почти 1 000 души.

По думите му шофирането в нетрезво състояние е световен проблем, с който се сблъскват всички държави. Необходима е активна работа за промяна на мисленето на обществото в шофирането в нетрезво състояние, за изграждане на култура и самосъзнание за шофирането под въздействието на алкохол, поясни Балабанов.

Той обясни, че безопасността на движението по пътищата е споделена отговорност, изискваща ангажирането и вниманието на повече от една институция.

България работи активно за намаляване на жертвите на пътя и постига добри резултати, но въпреки това се търсят нови възможности за намаляване на жертвите по пътищата, стана ясно от думите на зам.-министъра.

Балабанов подчерта, че постоянният диалог и обмен на добри практики с всички институции е в основата на постигането на ефективните резултат. Той е уверен, че семинарът ще бъде полезен на всички присъстващи за прилагането на мерки./news.bg

Main Menu