Борисов: Обичам сърбите, боли ги, но...

07 Юли 2019 21:17

 

Премиерът Бойко Борисов поиска Сърбия да вземе крайно решение по отношение на Косово, защото "ако Сърбия не се разбере с Косово, няма да има перспектива за целия регион".

Той коментира и задочната реплика към българския министър-председател на външния министър на Сърбия Ивица Дачич: "Бойко, нека ти кажа нещо – позицията на Европейския съюз не е, че Косово е независима държава. Ти, Бойко, трябва да уважаваш позицията на Европейския съюз, а не да държиш лекции на Борел. Това е безобразие".

"Не си дадох да подскочиме силно или да реагираме силно, защото разбирам сърбите колко ги боли за Косово. Разбирам ги, обичам ги, трудно им е. Но, колкото и да е болезнено, там трябва да се вземе окончателно решение. Неслучайно френският и немският президент и канцлер правиха тези срещи. Това е като камъчето в обувката – не го ли извадиме, не мине ли, в региона колкото и да си говориме за инфраструктура, дигитална свързаност – няма как", заяви Борисов днес.

Реакцията на Дачич е към думите на Борисов от форума за Западните Балкани в Познан: "В момента, в който се вземе даден пост, последното, на което имаш право, е да защитаваш националния си интерес, а трябва да защитаваш интереса на целия ЕС. Така че, с цялото ми уважение, но ако той стане – това, че Испания не признава Косово, не значи, че другите, които сме го признали, нали, все едно неговото мнение ще е меродавно…".

Днес премиерът коментира още, че страната ни е избрала "най-трудната задача за европредседателството ни - Западните Балкани".

"Променихме осите и София влезе в тях с важна и отговорна задача. Винаги оста е била Атина-Белград. България никога не е участвала в тези процеси, затова така реагира сега Ивица Дачич. Малко ги е яд, на Балканите завистта винаги е била изразено качество", каза той.

Все пак Борисов увери, че страната ни ще продължи да помага на "нашите братя сърби" и посочи за пример магистралата с Белград, която обеща да е готова идния октомври.

Main Menu