Обясняват от двор на двор за опасността от чума по свинете

08 Юли 2019 17:57

Опаковки и остатъци от храни са пренесли заболяването африканската чума по свинете чак до Белгия. Установено е заболяването в близост и до Будапеща. Това стана ясно по време на брифинг в Министерство на земеделието, храните и горите, посветен за превенцията и контрола на африканската чума на територията на страната.

До настоящия момент са открити са две нови огнища - в Жернов и Новачене. Евтаназирани са 46 прасета.

Директорът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Дамян Илиев напомни, че основният начин за разпространение на заболяването е не самите диви прасета, а продукция от болни животни. "Прасетата могат да не проявяват симптоми, но могат да носят вирус", посочи Илиев.

Той апелира да се информират хората, че продукти от прасета от райони, в които има вируси са много опасни за разпространение на болестта.

Дамян Илиев увери, че вирусът не е опасен за хората, но качеството на месото на болните животни не е достатъчно добро.

Темата е минала на заден план в последните дни, но Илиев предупреди, че не могат да се правят компромиси с мерките, тъй като опасността е много голяма. Това е заболяване, което се разпространява бързо и лесно. За това от МЗХГ апелират за прилагането на ограничителните заповеди на контролните органи.

Мерки за биосигурност липсват в задния двор на хората, където се отглеждат прасетата, предупреди земеделският министър Десислава Танева и допълни, че това са едни от най-рисковите вектори за пренасяне на заболяването. По думите й в България има много добро развито индустриално свиневъдство и най-голямата заплаха от африканската чума по свинете в България е в това, че може да засегне индустриалното свиневъдство.

От настоящата седмица областните епизоотични комисии започват да заседават всяка седмица и до края на деня ще излязат актуализирани заповеди за мерки за заболяването, включително и от Изпълнителната агенция по горите. До края на деня ще бъдат актуализирани и информационните материали за населението, за хората, които живеят на село и отглеждат свине в дворовете си, посочи министър Танева.

Директорът на Изпълнителната агенция по горите Мирослав Маринов посочи, че от страна на агенцията предприемат ежедневен обход в обявената 3-километрова ивица, а в 10-километровата ивица - всяка седмица.

Ще се разчита и много на ловците. Увеличават и индивидуалния отстрел на дивата свиня. Обмисля се финансово стимулиране в размер на 50 лева на отстрел на дива свиня в инфектираните зони. Ще бъдат осигурени и мобилни камери за ловците. Разчита се много и на билкарите, както и на гъбарите да спазват ограничителните зони.

От страна на БАБХ се контролират и фуражите за прасетата. Контролират се всички възможности за пренасяне на вируса и няма нещо, което да бъде пропуснато, увери Дамян Илиев. Всички мерки са общоприети за Европейския съюз и всички страни са задължени да ги правят по един и същи начин, посочи той.

Към настоящия момент областните епизоотични екипи ще посетят в съответните рискови зони всички хора, които са със стопанства тип "заден двор", за да ги информират и обучат какви са рисковете от пренасянето на заразата за самите тях и какво е най-добро за хората, увери земеделският министър.

По думите на Танева обаче всичко било въпрос на воля. Наше задължение е да ги убедим и да ги информираме какви рискове носят за околността, в която живеят, и за хората, обясни Танева и посочи, че се надява да срещне разбиране.

Припомняме, на 4 юли евтаназираха свине в Плевенско заради случаи на африканска чума.

Спешните мерки бяха предприети, след като вчера БАБХ потвърди второ огнище на болестта в село Жернов./news.bg

 

Main Menu