АПИ подписа с нова фирма за събиране на тол такси и винетки

09 Юли 2019 18:11

От Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) подписаха договор с "Конкорд Смарт Инфраструктура" АД за Национален доставчик на услуги за електронно събиране на пътни такси - винетки и тол.

Според Общите условия от днес, 9 юли, започва 10-дневният срок, в който дружеството трябва да докаже оперативна съвместимост с толсистемата. Договорът ще влезе в сила след доказване на съвместимост и може да започне дейност по предоставяне на услуги.

До момента АПИ има договор за Национален доставчик на услуги с "Интелигентни Трафик Системи" ЕАД. С втория регистриран кандидат - "Телетол" АД, договорът в частта за продажба на електронни винетки беше прекратен, тъй като фирмата не успя да докаже оперативна съвместимост с електронната система.

Припомняме, от "Телетол" имаше обвинение към АПИ и тол управлението, че създават монопол в тол системата. От АПИ отговориха, че няма монопол, а фирмата не била отговорила на изискванията за съвместимост.

На 4 юни 2019 г. заявление за регистрация подаде и четвърти кандидат за национален доставчик на услуги - "Иком" ООД. Тази фирма е още в първия етап от процедурата - да се установи дали отговаря на условията и едва тогава да се впише в регистъра. От "Иком" искат само да събират тол такси, не и да продават електронни винетки.

Ден по-рано е подала заявление за национален доставчик фирмата"Конкорд Смарт Инфраструктура" АД - на 3 май 2019 г. Решението за вписване на фирмата в Регистъра на Националните доставчици на услуги е от 16 май 2019 г. На 18 юни 2019 г. от Управителния съвет на агенцията решиха да подпишат договор.

На 16 август ще стартира реалното тестване на тол системата на терен, а пък до два месеца пък се очаква да станат ясни и крайният ѝ обхват и тарифите. Предвиждат се три начина за тол таксуване - маршрутна карта, GPS тракери и бордови устройства.На 3 юли пък ще се състои нова среща с превозвачите, на която ще бъдат обсъдени тарифите. От работодателските организации също се изказаха против предложените цени и поискахаотлагане на въвеждането на системата./news.bg

 

Main Menu