Стартира изборът на нов главен прокурор

15 Юли 2019 15:21

Членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) откриха процедурата за избор на нов главен прокурор. В рамките на четири заседания ще се приемат номинации, както обясни Сотир Цацаров. Той си пожела на 24 октомври процедурата за приключи успешно., съобщава news.bg.

Преди заседанието на ВСС се проведе и протест на граждани, които представиха визията си за новия главен прокурор. А иначе процедурата е продължителна.

До 29 юли Пленумът на ВСС ще проведе четири заседания за внасяне на предложения за кандидатури за главен прокурор. До 12 август номинираните кандидати следва да представят писмена концепция.

Те трябва да представят подробна автобиография, свидетелство за съдимост, удостоверение за липса на образувани досъдебни производства и висящи наказателни дела и др.

 

На 12 септември Пленумът на ВСС ще проведе заседание за обявяване на датата, часа и мястото на изслушване на кандидатите за главен прокурор. Изслушването ще е на 24 октомври.

Боян Магдалинчев, представляващ ВСС, обясни на брифинг, че процедурата трябва да започне възможно най-бързо и да има достатъчно време за становища. На 29 юли е последното заседание, на което трябва да се излъчи номинация за нов главен прокурор. Магдалинчев каза, че ще се търси политически независим магистрат. Искрено се надявам, че изборът този път ще бъде професионален, каза той и припомни, че досега главният прокурор не е идвал от прокурорските среди.

Избор заради самия избор няма да има, отсече Магдалинчев. Магистратите нямало да се съобразяват с местните избори на 27октомври. Бремето на тази отговорност е голяма, каза той и подчерта, че не вижда проблем новият главен прокурор да е жена. Жените понякога били по-волеви от мъжете.

Водещото в избора ще е професионализмът, стана ясно от думите му. Министърът на правосъдието също има право да издигне кандидатура, лаконична бе и Даниела Машева. Прокурорите щели да издигнат не повече от три кандидатури. Кога точно тя не каза, но те ще са в крайния срок - 29 юли.

Main Menu