От „Демократична България“ искат оставката на Иван Гешев

23 Юли 2019 15:46

Часове след като зам.-главният прокурор Иван Гешев заяви, че не споделя мнението, че законодателната, изпълнителната и съдебната власт трябва да са разделени от "Демократична България" поискаха оставката му като зам.-главен прокурор. Гешев е единствената номинация, за сега, за главен прокурор.

От ДБ призовават членовете на Висшия съдебен съвет и министъра на правосъдието да образуват дисциплинарно производство срещу Гешев за нарушаване на всички основни принципи на прокурорската етика.

От дясното политическо обединение призовават и членовете на прокурорската колегия да оттеглят номинацията му за главен прокурор заради "пълна етична и манталитетна непригодност да оглавява държавното обвинение в едно европейско и демократично общество".

Гешев направи недопустими внушения за участие на "Да, България" и "Демократична България" в атаката срещу НАП и атакува съпредседателите на обединението Атанас Атанасов и Христо Иванов, пише в позиция на партията.

В интервюто си пред БНТ Иван Гешев каза, че не е категоричен, но безспорно: "хакерската атака съвпадна с активно преекспониране в определен кръг медии, свързани с подсъдимия Прокопиев, с Христо Иванов, някои ги наричат "протестърски медии".

От страна на "Демократична България" заявяват, че твърденията, че те са координирали атаката срещу НАП са не само напълно несъстоятелни, но и противоречат на основните им принципи и на политическото им поведение.

"Както при срива на Търговския регистър, така и при атаката на НАП, Демократична България изразява позиция като силата с най-висока експертиза в областта на електронното управление и с най-висока кибер култура. Ако нашите настоявания за отговорност и подробните ни предложения за мерки бяха чути при срива в Агенцията по вписванията, днес нямаше да има катастрофа в НАП", пишат от ДБ.

Те си обясняват обвинението на Гешев срещу тях единствено с бързата им реакция след новината за инцидента и искането за оставка на министър Горанов. По думите им Гешев се опита да инкриминира плурализма в страната. Съпричастни с пробива в НАП са тези, които допускат държавата да бъде толкова уязвима, категорични са от ДБ.

От дясното политическо обединение са категорични, че интервюто на Иван Гешев е фундаментално несъвместимо с магистратска професия, да не говорим за ръководна роля в прокуратурата.

"Пред камерите, той брутално потъпка основни изисквания за безпристрастност, въздържане от политическа реч, придържане единствено към фактите, установени по предвидения от закона ред. От своя кабинет в съдебната палата, в качеството си на кандидат за главен прокурор, Гешев сипеше политически спекулации, взе страна в партийния живот на страната (естествено - тази на управляващите в лицето на Борисов и Пеевски), отправи заплахи и намеци за бъдещи процесуални действия, които очевидно бяха в контекста на негова лична конфронтация с конкретни политически лица и медийни фигури и съставляват очевидно намерение за злоупотреба с власт", пишат от ДБ.

Те недоумяват как без доказателства и извън процеса, зам.-главният прокурор Гешев е намеквал за незаконно поведение на редица лица и организации, с което буквално прегази изискванията за безпристрастност, на които задължително подлежи в качеството си на държавен обвинител.

"Г-н Гешев предприе атака срещу адвокати, заради упражняването на тяхната конституционна функция и срещу журналисти и издатели, във връзка с тяхната роля в демократичното и свободно общество", пише в становището на "Демократична България".

За тях изказването на Гешев е нападение срещу опозицията, което е сигнал, че прокуратурата ще се превръща във все по-репресивен политически инструмент. "Когато евентуален бъдещ главен прокурор прави внушения, че политическата опозиция може да има отношение към кибертероризъм в интервю по националната телевизия, усещането, че България се приближава към авторитарен режим става все по-натрапчиво", се казва в становището на "Демократична България".

Това са мотивите им, с които призовават зам.-главният прокурор Иван Гешев да подаде оставката си и да се влее в политическия живот на страната. Според ДБ изказването на Гешев говори за неговата непригодност./news.bg

Main Menu