Манолова: ЦИК бавят подготовката за местните избори

23 Юли 2019 15:53

Омбудсманът Мая Манолова изпрати отворено писмо до Централната избирателна комисия (ЦИК), в което остро критикува членовете й, че бавят и изпускат срокове, разписани в Изборния кодекс, свързани с подготовката на местните избори през октомври.

По думите й независимо, че е внесен законопроект за изменение на Изборния кодекс, докато той не бъде приет и влезе в сила, ЦИК е длъжна да започне провеждането на изборите, включително по отношение на машинното гласуване.

Тя отбелязва обаче, че от информацията на сайта на ЦИК ставало ясно, че активен процес няма.

"До момента ЦИК не е спазила нито един срок, свързан с насрочването на изборите", подчертава Манолова.

Според омбудсманът работата на комисията ще започне отново на 60-ия ден преди изборите, въпреки, че сроковете са започнали да текат от 10 юли.

Мая Манолова посочва, че до 17 юли ЦИК е трябвало да открие подсайт на интернет страницата си за предоставяне на информация при машинното гласуване.

"Този срок вече е изтекъл, а такъв сайт не е открит, липсва и в хронограмата. Освен това, пропуснат е срокът - до 22 юли, до който ЦИК трябваше да определи броя на избирателните секции за машинното гласуване, включително критериите, на които да отговарят, като такъв срок също няма в приетата хронограма", пише още в писмо си Манолова.

В него тя предупреждава, че сега ЦИК не могат да се оправдават с кратките срокове, тъй като от издаването на указа на президента на 10 юли, комисията е имала достатъчно време от над три месеца да организира машинното гласуване.

Тя недоумява защо ЦИК не заседава редовно и не приема документите, свързани с изборите и с машинното гласуване.

 

По думите й до момента комисията е провела 5 заседания, като се занимавала само с административна дейност и по-активно с определянето на летните отпуски.

Манолова очаква ЦИК да изпълни задълженията си и да започне активна работа по организирането на изборите и спазването на сроковете, определени в Изборния кодекс.

LGarden
Камилски дол

Main Menu