7 въпроса до членовете на ВСС от "Правосъдие за всеки"

24 Юли 2019 14:12

От Инициативата "Правосъдие за всеки" призовават членовете на Висшия съдебен съвет да оттеглят кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор и да номинират друг. Те предупреждават, че будното гражданско общество активно ще се противопостави на поредния опит да се излъчи удобен за сенчестата власт главен прокурор.

Изборът на единствен кандидат за главен прокурор изкривява процедурата. Това се казва в становище на Инициативата "Правосъдие за всеки"., предаде news.bg.

Единодушната номинация на 11-те членове от прокурската колегия за Иван Гешев е предопределение на избора на следващия главен прокурор. Това е така заради безалтернативността на тази кандидатура, доколкото министърът на правосъдието заяви, че няма да издига кандидат, освен при "съществено изкривяване на процедурата".

"Един кандидат означава, че в прокуратурата други достойни за този висок пост няма, а това е тежка диагноза за нейната работа. Но и означава също, че каквато и концепция за управление да предложи този кандидат, то той ще бъда избран без съществени критики и въпроси, за да не пропадне самата процедура по избора", пишат от неправителствената организация.

 

От Инициативата "Правосъдие за всеки" задават следните въпроси към членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС):

- Ще гласувате ли за кандидат за главен прокурор, който е склонен да произнася публично присъди без окончателен съдебен акт и да нарича задържани или само обвинени лица "престъпници", без дори да има образувано дело срещу тях и внесен обвинителен акт в съда?

- Ще подкрепите ли с вота си кандидат за главен прокурор, който заявява открито, че е против класическия правен принцип за разделение на властите и обявява себе си за "несистемен играч"?

- Ще дадете ли доверието си на прокурор, който назовава имена на собственици на медии, политици и бизнесмени като хора, вършещи системни престъпления срещу републиката, без срещу същите да са постановени присъди и който нарича политици от легитимни и участващи на избори партии екстремисти?

- Ще може ли да оправдаете подкрепата си за избор за главен прокурор на ръководителя на специализираната прокуратура, който до момента няма нито едно успешно завършено знаково дело с влязла в сила осъдителна присъда?

- Ще се доверите ли на човек, който откровено лъже в свои публични изявления и интервюта, с цел злепоставяне на свои критици или обвинени от него лица?

Въпросите са провокирани от 35-минутното интервю на Иван Гешев, излъчено по Българската национална телевизия. В интервюто има поне пет причини членовете на ВСС да оттеглят подкрепата си за кандидатурата на Гешев.

"Може да го сторите и да излезете с чест от ситуацията, в която се самопоставихте с така излъчената "единна кандидатура", като имате още две дати, на които да номинирате човек с наистина сериозна професионална биография и безспорни нравствени качества", призовават от инициативата "Правосъдие за всеки".

Според неправителствената организация, членовете на ВСС може и да се откажат от номинацията си Иван Гешев, но тогава ще трябва да мотивирате добре своя вот на 24 октомври.

Въпросите, които ще бъдат зададени и в България, и от нашите европейски партньори, ще бъдат много и тежки, предупреждават от неправителствената инициатива. Те не изключват възможността да се появи ситуация, в която членовете на ВСС да гласуват за друг кандидат. Тогава ще бъде зададен въпроса - "кога сте били искрени и отговорни - на 22 юли при номинацията на прокурор Гешев или на 24 октомври, когато сте я бламирали по други и отново силно неясни причини", питат от Инициативата членовете на ВСС.

От неправителствената организация задават два въпроса към членовете на ВСС:

- Поддържате ли конституционната постановка и основния демократичен принцип на разделението на властите?

- Зачитате ли презумпцията за невинност до постановяване на окончателна присъда и допускате ли да се нарушават граждански права?

Main Menu