Видинските трафиканти с къртица в МВР?

29 Юли 2019 18:55

ГДБОП ще разследва евентуален теч на информация от структурите на МВР, тъй като има съмнения, че полицаи са помагали на трафикантите.

Директорът на Главна дирекция Борба с организираната престъпност (ГДБОП) Ивайло Спиридонов коментира разбиването на организирана престъпна група, поръчала палежа на граничното полицейско управление във Видин през март тази година.

Групата се състои само от български граждани и е извършила трафик на голям брой мигранти, а разследваният период е от 2017 година. Босът на трафикантите е бил осъждан за убийство и е изтърпял присъда от 10 години.

Останалите членове са били осъждани за кражби и палежи. Членовете на престъпната група са изключително предпазливи и с голяма конспиративност извършват престъпленията, посочи Спиридонов.

Мигрантите е трябвало да стигнат до вътрешността на Европа - страни като Германия, Франция, Холандия.

Една част от престъпната група е задържана по време на празненство на брега на Дунав, а друга част по време на превозване на мигранти с микробус.

От София мигрантите са били превозвани до Видин, а от там по вода през Дунав с личната лодка на лидера на групата. Очаквала ги е друга група трафиканти на остров в български води на река Дунав. Цялата група се разбягала във всички посоки, разказа Спиридонов за момента, в който българските полицаи са достигнали мястото.

Към наказателна отговорност са привлечени десет лица. Двама от тях са се укрили и са избегнали ареста и полицията ги издирва.

Повдигнати са обвинения за трафик на хора, уточни наблюдаващият прокурор Камен Господинов.

Утре пред Спецсъда ще стане ясно дали ще им бъде наложена мярка за постоянно задържане под стража.

Припомняме, в началото на март месец полицията обяви, че е предотвратила палеж на цистерна на територията на Граничното управление във Видин. Тъй като до цистерната е имало складирани и други нефтопродукти, както и бензиностанция, Иван Гешев обясни тогава, че целият Видин е могъл да пламне. Тогава бяха задържани двама души.

Няколко месеца по-рано беше запален и апартамент на граничен полицай, както и автомобил на съдия./news.bg

 

Main Menu