България и Република Кипър заедно търсят излизане на трети пазари

30 Юли 2019 14:41

България и Република Кипър търсят възможности за увеличаване на търговския обмен, включително чрез съвместно излизане на трети пазари.

Това е един от акцентите в разговорите между премиера Бойко Борисов и неговия гост - председателя на Камарата на представителите на Република Кипър Димитрис Силурис. Двамата разговаряха в София, по време на официалното посещение на кипърската делегация, съобщиха от Министерския съвет.

Членството в Европейския съюз е също много солидна база за развитието на партньорството между България и Кипър.

По време на разговорите между Борисов и председателя на Камарата на представителите на Република Кипър Димитрис Силурис в Министерския съвет двамата оцениха отлично българо-кипърските отношения, които по думите им се развиват стабилно, в дух на приятелство и сътрудничество от установяването им досега.

По думите на Борисов политическият диалог между България и Кипър е изключително полезен, защото мотивира активната работа във всички сфери от взаимен интерес.

Премиерът се надява, че занапред ще се разшири още повече спектъра на посещения на ресорни министри между двете държави.

Борисов изтъкна потенциала на подписаните през последните години двустранни споразумения в областта на земеделието, туризма, енергетиката, културата, образованието и науката, корабоплаването.

Република Кипър е важен търговско-икономически партньор на България, отбеляза още премиерът Борисов и обърна внимание, че през последните години има стабилен ръст на двустранния стокообмен.