Владислав Горанов искал от НАП решения, а не оставки

31 Юли 2019 18:54

Министърът на финансите Владислав Горанов искал решения, не оставка. Това обясни шефката на НАП Галя Димитрова по време на първата си публична изява след като на 15 юли стана ясно, че са изтекли огромно количество данни от агенцията в интернет пространството. До този момент Галя Димитрова бе в годишния си платен отпуск. Димитрова посочи, че няма да напусне поста си като изпълнителен директор на НАП.

Тя е била в непрекъсната комуникация по телефона с министър Горанов и заяви, че е била в течение на всичко, което се случва. Причината да не си прекратя отпуската е лична, обясни още тя.

Димитрова призна, че "не сме били достатъчно внимателни". Подценихме баланса между достъпност и сигурност, но целта е била услугите да се ползват от максимален брой потребители.

Все още не е ясно какви са конкретните данни, изтекли от базата на НАП.

Главният приоритет на НАП в момента е комуникацията с гражданите и да ги информира за това какви действия да предприемат, за да игнорират всички възможни рискове за евентуални злоупотреби. Държа да се извиня на всички български граждани, които бяха засегнати от хакерската атака. Ударът е бил срещу НАП, но засегнати от това криминално престъпление са всички български граждани, чиито лични данни бяха противозаконно и публично оповестени, смята Галя Димитрова.

Необходима е оценка на актуалната ИТ структура, посочи още Галя Димитрова. Това изисква създаването на нова ИТ структура, към което НАП насочва усилия.

Към момента тече одит на структурите от независима външна организация, поясни още Димитрова. Той ще покаже дали външните фирми, на които е била поверена поддръжката на системите, ще понесат глоби. Към момента не е установено конкретни лица да са замесени в пробива на системите на НАП. Димитрова е поискала оставките на ръководителите на звената "Информационна сигурност" и "Информационни системи".

За съжаление твърдото на мнение на всички специалисти е, че няма 100% сигурна среда, затворена за външни атаки. Единствено вътрешните изолирани системи се считат за сигурни, а това е факт не само за България, но и за целия свят.

Няма никаква необходимост от смяна на личните документи, успокои Галя Димитрова. От НАП препоръчват смяна на паролите, персоналния идентификационни код и следване на съветите на уеб страницата на агенцията.

По думите й въпреки случилото се гражданите продължават да ползват електронните услуги на агенцията. Ще продължим да разработваме по-добри електронни услуги, мотивирани са от НАП. 138 са електронните услуги за клиенти, само за ден 26 000 клиенти ги използват.

Припомняме, че на 15 юли 2019 г. стана ясно, че има теч на данни от системата на НАП след хакерска атака.

Два дни по-късно стана ясно, че е задържан бял хакер за атака срещиу приходната агенция. В същия ден на 20-годишния Кристиян Бойков му беше повдигнато обвинение за киберпрестъпление. По-късно стана ясно, че именно Бойков е пробил и системата на МОН преди 2 години.

По повод хакерската атака премиерът Бойко Борисов заяви, че иска хакерите да работят за държава. За кандидата за главен прокурор Иван Гешев атаката към НАП била политическа.

Министърът на финансите Владислав Горанов заяви в кулоарите на парламента, че имал доверие на шефката на НАП Галя Димитрова, освен за информационната сигурност.

Преди 2 дни шефката на НАП обяви, че трудно е взела решение да не си прекратява отпуска.

Пред bTV обвиненият отрече да е извършил атаката срещу приходната агенция. От прокуратурата обаче заявиха, че нямат съмнение, че Кристиян е отговорен за атаката.

От НАП успокоиха, че 4 млн. души няма нужда да сменят личните си карти след кибератаката.

 

На 25 юли стана ясно, че обвинения за хакерската атака в НАП са получили трима души - Кристиян Бойков, изпълнителният директор на фирмата Георги Янков и собственикът на "ТАД Груп" Иван Тодоров. Обвинението е за тероризъм.

Вчера, 30 юли, беше задържан и собственикът на "ТАД Груп" Иван Тодоров който пристигна в България с полет от Истанбул. Той е обвинен в кибертероризъм, но преди да пристигне в страната изрази недоумението си от този факт.

По-рано днес стана ясно, че спецпрокуратурата е поискала постоянен арест за Тодоров, а като заради националната сигурност делото се гледа при закрити врата./news.bg

 

Main Menu