Борисов в Пазарджик за туширане на напрежението с чумата по свинете

02 Авг 2019 20:18

 

Премиерът Бойко Борисов и министърът на земеделието Десислава Танева се срещат с кметове в Пазарджик на фона на протести във връзка с чумата по свинете, съобщават БНР и БНТ.

Бойко Борисов и Танева разговарят с недоволни кметове в Община Пазарджик във връзка с предприетите мерки за ограничаване разпространението на африканската чума по свинете.

 

В 20 километровата санитарна зона попадат всичките 31 села на Община Пазарджик и още 44 населени места в други общини на областта.

Кметовете са категорични, че след втори август, когато е крайният срок, няма да допуснат в селата си екипите за принудително ликвидиране на прасетата, каза кметът на село Юнаците Стоян Кузев.

По-рано стотици се събраха в Пазарджик, за да протестират срещу заповедта за избиване на домашните свине от частните дворове.

Над 300 стопани, които излязоха на протест в центъра на града, поискаха конкретни ангажименти и срокове за изплащане на обезщетения за всяко домакинство, което умъртви доброволно домашното си прасе. Хората настояват ветеринарните власти да кажат как и кога африканската чума е влязла на територията на страната и кой носи отговорност за това.

Хората от площада публично заявиха исканията си в декларация. Те настояват държавата да даде гаранции за ликвидирането на епидемията. Протестиращите искат здравите свине-майки и вече заплодените животни да не се умъртвяват, както и евтаназията на животни да бъде отложена до 31 декември, а Министерството на земеделието да осигури средства за дезинфекция и за лицензиране на стопанствата, които не са регистрирани.

Недоволство днес имаше и в Пловдивско.

Main Menu