Ръководител движение на гара "Волуяк" получи 3 години условно за катастрофа на жп прелез

05 Авг 2019 16:05

Върховния касационен съд (ВКС) изменя решението на Софийския апелативен съд (САС), като оправдава подсъдимия Петко П. и намалява размера на наложеното наказание на 3 години лишаване от свобода, като отлага изтърпяването му за срок от 5 години и лишаване от право да упражнява професия, свързана с управление на движението на влаковете и гаровата дейност в страната за срок от 5 години.

Петко П. е обвинен за това, че като ръководител движение на ж.п. гара "Волуяк" с бездействието си, станал причина за тежка катастрофа между влак и автомобил. При инцидента загина млад мъж.

В решението си тричленният състав на ВКС посочва, че "данните, които характеризират личността на подсъдимия, проявена и чрез конкретно извършеното престъпление дават основание и за извод, че липсва стриктна необходимост от ефективно изпълнение на лишаването от свобода".

Поради това се приема, че целите на наказанието могат да бъдат постигнати и чрез условното осъждане на подсъдимия при максимално дългия изпитателен срок от пет години./news.bg

Main Menu