Десислава Танева: Няма да има спекулации с обезщетенията за убити прасета

09 Авг 2019 20:08

 

До 26 август кметовете на населени места и ветеринарните лекари трябва да са готови с протоколите за санитарното почистване и дезинфекцията на дворовете на домакинствата, които доброволно за унищожили прасетата си, за да започне изплащането на компенсацията от 300 лева на стопанство. Това заяви във Велико Търново земеделският министър Десислава Танева след среща с областните управители и представители на Националното сдружение на общините, предаде БНР.

Няма да бъде допусната спекулация в списъците за компенсация да попаднат хора, които не са гледали прасета. Списъците ще са публични и отговорността е на кметовете, увери министър Танева и допълни:

„Ще поискаме от стопаните една година сега след доброволното усвояване да не отглеждат и който реши, да продължи с условие за биосигурност. Това е задължителното“.

Исканията на протестиращите в Сливенско за удължаване на срока за регистрация на прасетата и обезщетяване на стопаните при същите условия, както за промишлените ферми, са неизпълними, защото са незаконни, посочиха Танева и заместникът и? Янко Иванов.

15 милиона евро са прогнозните щети за промишленото свиневъдство от заболяването досега. Предвиждат се промени в Закона за лова, така че ловният сезон за диви прасета да започва от средата на септември и да продължи до края на февруари. Целта е дивите прасета да бъдат намалени от 2,5 на 0,3 бройки на площ от 100 хектара. /БНР

Main Menu