Оптимистичният вариант за тол системата - 1 февруари

21 Авг 2019 08:20

"За мен оптимистичният вариант да заработи тол системата е от 1 февуари 2020 г., но би могло и по-рано, защото има процедури, които трябва да преминат". Това заяви пред БТВ професор Олег Асенов, член на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура".

 

По думите му за конкретна дата може да се говори трудно, но АПИ има желание и по-рано да започне. Най-важното според Асенов е да се започне плавно и ефективно.

Агенция "Пътна инфраструктура" работи за последната тестова тарифа за тол системата, която вече се е обсъдила на обществения съвет. Тя трябва да бъде между 18 и 25 стотинки на километър за товарен камион над 12 тона.

В следващите няколко седмици се предвиждат интензивни разговори в работните групи в обществения съвет, за да може да се стигне до консенсус, защото без тарифи и покритие няма как да се пусне тол системата, поясни Олег Асенов. Той мисли, че тарифи под 15 стотинки на километър не са здравословни.

Проф. Олег Асенов увери, че тестовете на тол системата засега вървят успешно и имат съществен интерес към нея от страна на превозвачите. Най-сериозните дискусии според него са колко бързо да се избира маршрутът.

Main Menu