Нено Димов в Атия: Няма депо, има само площадка за опасни отпадъци

25 Авг 2019 14:56

Екоминистърът Нено Димов се опита да успокои жителите на Атия, които протестират срещу изграждане на депо за опасни отпадъци там. Хората настоват площадката за опасни отпадъци да бъде преместена, тъй като тя е на територията на бившия рудник, а теренът под нея бил в стари галерии.

"Тук няма да има депо за опасни отпадъци, а площадка за временно съхранение на стари електроуреди, батерии и лекарства с изтекъл срок на годност. Това е по-безопасно, отколкото тези неща да стоят по домовете ви", каза министър Димов, цитиран от "24 часа".

Депата за опасни отпадъци се изграждат на метри от къщите в село Атия. Те се намират в защитената местност Бакърлъка на площ от 60 дка.

 

Хората искат да се проведе местен референдум за преместването на трите депа на по-подходящо място. Те са изпратили искане до община Созопол. Проведеното обществено обсъждане е минало преди около десетина години и в присъствието едва на 6-7 жители на селото.

Над час стотина протестиращи от созополското село Атия очакваха министъра на отбивката на селото по пътя Бургас-Созопол. В същото време Димов заедно с кметовете на Созопол и Черноморец били на депото, което е на около 300 метра над селото.

Хората отидоха при представителя на изпълнителната власт.

Според министър Димов разрешението е дадено от община Созопол преди няколко години, а общината е кандидаствала за финансиране по швейцарска програма. По думите на Нено Димов всичко в документацията, включително и необходимите гоеоложки проучвания, било изрядно./news.bg