Министър Банов разпореди проверка на конкурса в музикалното училище

26 Авг 2019 19:21

Министърът на културата Боил Банов разпореди проверка на конкурса в Националното музикалното училище (НМУ) и на вътрешните правила на училищата по изкуствата, съобщиха от културното ведомство.

"Казусът с Дарина Такова трябва да насочи вниманието ни към това как да подхождаме с внимание и уважение към всеки, който иска да работи с ученици, иска да предаде опит, знания и умения и има качествата за това, но по една или друга причина не се вписва в административните изисквания", каза министърът след срещата с директора на НМУ Столина Добрева.

Двамата се срещнаха в Министерството на културата по покана на Банов във връзка с казуса, породен от недопускането до участие в конкурс за преподавател в НМУ на оперната певица Дарина Такова.

 

Както БТА съобщи днес Боил Банов очакваше оставката на директора на НМУ. "За всяко музикално училище би било чест да има преподавател като Дарина Такова. Това, което се е случило, е недопустимо! В понеделник очаквам оставката на Столина Добрева", написа Банов вчера във Фейсбук. Поводът бе коментар на оперната певица, в който тя описва кандидатстването си за преподавателско място в НМУ.

По време на днешната среща Банов и Добрева са разменили своите гледни точки към ситуацията. Те са обсъдили как хората на изкуството във всички сфери, които искат да са полезни, могат да бъдат въвлечени в учебния процес, а не отблъсквани с административни правила.

"Добрият ръководител е длъжен да намери баланс, среда, условия за развитие на духа на тези деца и на училището, да намери най-доброто, до което те могат да се докоснат. Това е работата на ръководителя, както и моята работа", смята Банов.

Предстои експерти на МК да направят проверка на обявяването на конкурса и условията за провеждането му. "Това са вътрешни правила, които не са наложени нито от Министерството на образованието, нито от МК, а са на самите директори, които имат достатъчно свобода", поясни министърът.

По думите на Банов предстои проверка и в другите училища по изкуствата. "Защото логиката изисква големите творци, които имат желание да влязат в нашата образователна система, да бъдат поощрявани за това, а не възпирани от утежнени процедури, за да не върнем утре и други световно признати таланти", обясни министърът.

Main Menu