Каракачанов: Първият СУ-25 ще бъде върнат след 10 месеца от Беларус

02 Сеп 2019 17:15

 

Първият самолет СУ-25, който бе изпратен за ремонт в Беларус преди дни, ще бъде готов и ще се върне у нас след 10 месеца. Това обяви пред жирналисти военният министър Красимир Каракачанов след откриването на учебната година във Военната академия “Георги Раковски”.

“След доставката на първия самолет за ремонт в Беларус, 10 месеца след това, трябва да се върне първият от ремонтираните и така в рамките на всеки месец по един. Тоест въпреки забавянето, което се получи за незнайни за мен причини или по-скоро не желая да ги коментирам, ще успеем да се включим в графика. Когато пристигнат първите 2 самолета няма да се наложи да приземяваме щурмовата авиация”, категоричен бе той.

“След сключването на договора за Ф-16 протече още една процедура, с която на практика бяха отпуснати още 60 млн. долара от страна на САЩ, пари, които бяха одобрени от Конгреса. Цената се свали с още 60 млн. долара така и те могат да бъдат използвани само по този проект. Удължихме срока за подаване на оферти за флота за построяването на 2-та нови кораба заради летния сезон, очакваме и от там оферти. Проектът за бронираните машини също се движи.”, обобщи Каракачанов. Подчерта, че вероятно до края на годината ще бъде подписан договора за флота, а в началото на следващата този за бронираните машини. Обясни, че в договорите има клауза за задължително участие на български фирми, но те няма да правят целите машини, а само ще предоставят части за тях.

Две от офертите за корабите досега са близо до тавана, едната даже е малко над него. Затова сме дали един месец срок за подобряване на офертите, каза още той.

На въпрос колко над договорената цена за Ф-16 е надплатила България заради промяната в цената на долара, зам.-министъра на отбраната Атанас Запрянов, отговори: Първите няколко дни имахме 17 млн. долара отгоре, но на следващия ден валутата бе благоприятна и затова се балансира в това, което е предложил парламента.

В момента текат конкурси за около 500 човека, ще пуснем нови конкурси през септември и за определените квоти, които имаме. Конкурсите ги правим по изисквания, не сме ги свалили, подчерта пък началникът на отбраната ген. Андрей Боцев.

На въпрос колко от кандидатите отговарят на изискванията, Каракачанов обясни: Винаги има кандидати, които не покриват изискванията. В някои години и от 30 до 40 %. Процентът не е малък. Трябва да се каже обаче, че критериите са много високи и то в някои конкретни случаи. Всеки ден ни се налага с ген. Боцев да се занимаваме с подобни случаи, в които чисто административно или поради завишени изисквания, кандидати отпадат. Това е малко динамичен процес, защото когато ти направят едно изследване, то днес може да покаже едни данни, но тук трябва да сме по-гъвкави, защото те не отразяват действителното положение. Имаше фрапантни случаи, в които на кандидат му казват “ти имаш проблеми с бъбреците”, а на следващото изследване се оказва, че то е било моментна криза, а не кандидатът да не бъде приет.

Не сме предложили още нов кандидат за директор на служба “Военна информация”. Има изпълняващ длъжността от сегашните директори. Ще предложим, но първо той трябва да бъде съгласуван. Както знаете президентът наложи вето на този закон и когато се гласува, ще дойде време и за тази процедура, категоричен бе той. /24chasa.bg