Само за миналата седмица - 11 катастрофи с е-тротинетки

09 Сеп 2019 14:24

През изминалата седмица за пореден път станахме свидетели на безпомощност от страна на държавните институции, отговорни за пътната безопасност. Това твърдят от Института за пътна безопасност по повод създадената организация на движението заради трите почивни дни, която въведоха Пътна полиция и Агенция "Пътна инфраструктура".

Според Института заради нея се е стигнало до километрични задръствания по всички пътища в страната, а също са били създадени предпоставки за катастрофи.

Отговорните за безопасността на движението по пътищата поставиха обществото за пореден път пред ситуация всеки сам да се оправя, категорични са от ИПБ.

 

Те посочват и че продължават неуредиците по отношение на електрическите тротинетки, за които така и не е ясно дали са законни или не, къде могат да бъдат управлявани, от кого и как.

По данни на ИПБ само за последната седмица в столицата са станали 11 пътни инцидента с е-тротинетки.

От Института изтъкват, че още от май месец са информирали институциите за необходимостта от създаване на регламент за използването на въпросните устройства. Четири месеца по-късно обаче резултатът е "противоречиви и безразсъдни действия" от страна на Столичната община, Пътна полиция и Държавна Агенция "Безопасност на движението по пътищата".

 

От ИПБ определят като "безумен" и фактът, че асоциация, създадена от Столичната община, е започнала да подписва меморандум за използването им.

Как така една неправителствена организация подписва меморандум, т.е. дипломатически документ с частни фирми и на базата на него се насърчава употребата на електрическите устройства без наличие на национално законодателство, недоумяват те.

Според Института твърденията на общински съветници, че Столичната община не може да контролира фирмите, които използват нейната инфраструктура за отдаване под наем на електрически тротинетки, доказва безпомощността на държавата да се противопостави на пътнотранспортния травматизъм./news.bg

 

Main Menu