Гарантирани две минимални заплати искат медицинските сестри

11 Сеп 2019 16:54

Десетки протестиращи медицински сестри се събраха пред парламента с искания за достойно заплащане.

Трябва да има точно определени правила, заяви Мая Илиева, медицинската сестра, която бе от организаторите на протестите през пролетта и бе уволнена от частна болница. Искаме гарантиран минимум, който да бъде гарантиран за медицинските специалисти, подчерта тя. Тази основа не трябва да зависи от това в коя болница се започва работа и в кой град е тя. Илиева иска заплащането да е достойно за стажа на сестрите и за работата, която вършат.

Заплащането им не трябва да е подигравка според протестиращите. Над тази стартова заплата трябва да има надграждане. Задължително е тези, които работят в тежките сектори, които работят извънредно, да бъдат по-добре платени, иска Илиева.

Две минимални работни заплати искаме да стане стартовата заплата, подчерта тя.

Сестрата от Сливен Дима Димитрова е тук, за да подкрепи колегите си. Тя е с 15 години стаж в здравеопазването. Искаме подобрение на условията на труд, каза тя. Димитрова иска министърът да изпълни обещанието.

Сестрите развяваха знамена и носеха плакати с призив: "До къс нощен труд за жълти стотинки", "Искаме промени, не искаме подаяния", "Да" на достойния труд, "Да" на достойното заплащане, "Да" на милосърдието, "Не" на търговията със здраве".