ТЕЦ "Брикел" подновява работата си

25 Сеп 2019 16:07

Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ)-Стара Загора издаде заповед, с която се преустановява принудителната административна мярка за спиране на дейността на котли №1,2,3,4,5 и 6 на горивната инсталация за производство на топлинна енергия на ТЕЦ "Брикел" ЕАД, гр. Гълъбово.

Принудителната мярка беше наложена на 9 септември заради установено използване на неразрешен вид гориво - биомаса, в нарушение на издаденото Комплексно разрешително на дружеството.

Едно от основанията за налагане на мярката е установено при проверка на дружеството на 3 септември - наличие на биомаса на транспортната лента, която подава гориво към работещ котел, както и съхранение на големи количества балирана слама с осигурен достъп до централата.

 

Мярката на ТЕЦ "Брикел" беше наложена с оглед невъзможността на оператора да гарантира спазването на екологичното законодателство чрез осигуряване на необходимите условия за съответствие на експлоатацията на инсталацията с действащото Комплексно разрешително.

На 9 септември РИОСВ-Стара Загора издаде предписания на ТЕЦ "Брикел" ЕАД да отстрани от площадките на предприятието наличните горива, които не са разрешени според действащото Комплексно разрешително. След уведомление от дружеството, че предписанията са изпълнени, РИОСВ-Стара Загора е извършило проверка на място, която установила, че неразрешените горива са отстранени от площадките на предприятието.

Проверката е установила също, че операторът е изградил система за непрекъснато видеонаблюдение за контрол на съоръженията, осигуряващи подаване на горива към котлите на ТЕЦ-а.

На РИОСВ-Стара Загора и органите за местно самоуправление е осигурен непрекъснат достъп в реално време до видеонаблюдението, както и възможност за отдалечен преглед и съхраняване на информацията от системата за видеонаблюдение. Целта на системата е да се гарантира, че няма да бъде използван неразрешен вид гориво в предприятието.

 

Припомняме, че по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров МОСВ предприе незабавни проверки на място в "Топлофикация - Перник" АД, ТЕЦ "Бобов дол" ЕАД, "Топлофикация - Сливен" ЕАД и ТЕЦ "Брикел" ЕАД.

По-късно стана ясно, че ТЕЦ-Перник ще търси правата си в съда, след като с акт спряха два от генераторите му, тъй като беше установен внос на материали при горенето в четирите топлофикационни дружества.

 

От "Грийнпийс България" видяха показност в действията на ТЕЦ-Перник.

По-рано днес и ТЕЦ "Бобов дол" обяви, че ще търси правата си в съда.

На 9 септември РИОСВ-Стара Загора издадоха акт за спиране на мощностите на ТЕЦ "Брикел". След това от "Брикел" отговориха, че актът е част от предизборна кампания./news.bg

 

Main Menu