7 000 специалисти по здравни грижи излизат на национален протест на 7 октомври

28 Сеп 2019 20:21

Около 7 000 хиляди специалисти по здравни грижи от цялата страна излизат на национален протест в столицата на 7 октомври с искания ситуацията в здравеопазването да бъде подобрена., пише news.bg.

От КНСБ настояват колективният трудов договор да стане задължителен за всички медицински специалисти, промяна в Закона за лечебните заведения за специалисти, промяна в заплатите, възможност за директни указания от Министерство на здравеопазването към представителите и бордовете на болничните дружества да подпишат колективните трудови договори и по-голям бюджет от Министерство на здравеопазването за болниците.

 

Това стана ясно на пресконференция на КНСБ, посветена на предстоящия национален протест на лекарите и специалистите по здравни грижи.

Националният протест на специалистите по здравни грижи ще се състои на 7 октомври, от 11 ч. на столичния площад "Независимост". Подкрепа са заявили съсловни и пациентски организации. Основните проблеми пред съсловието са ниските възнаграждения и липсата на диференцирано заплащане, недостигът на кадри, липсата на работещи млади специалисти в здравната система, недостатъчните възможности за продължаващо обучение и кариерно развитие.

На протеста ще бъде заявено, че трябва да се намери решение на проблемите днес и то за всички. Протестната акция има за цел да предложи на законодателната, изпълнителната и местна власт да стане възможно и да бъде изпълнено заплащането, което е договорено в колективния трудов договор.

 

КНСБ настоява бюджетът на НЗОК за 2020 г. да бъде вдигнат с 600 млн. лв. Те ще поискат да бъде определена каква част от парите по клинични пътеки да отидат за заплащането на лекарите и медицинските специалисти. Синдикалната организация смята, че исканията на здравните специалисти могат да бъдат изпълнени в няколко стъпки още този октомври след местните избори и с новия бюджет на НЗОК за 2020 г.

"Ако бъде впрегнат конят пред каруцата, голяма част от напрежението в здравеопазването ще бъде туширано", сигурен е вицепрезидентът на КНСБ д-р Иван Кокалов.

Main Menu