Полфрийман е отвлечен от държавата, смята Екимджиев

06 Окт 2019 11:15

Джок Полфрийман е отвлечен от държавата. Това заяви в ефира на БТВ адвокат Михаил Екимджиев.

По думите му ще има тежки последици за страната ни заради казуса с Джок Полфрийман, който вече е свободен човек, но е задържан неправомерно.

Проблемът не е това, че австралиецът ще има всички основания да осъди страната ни, а че ще има дипломатически последици. Главният прокурор съучаства в това, смята Екимджиев.

Той атакува членовете на ВСС, които в болшинството си според него са фигуранти. По мнението му те са хора без чест и достойнство, които са избрани във ВСС да изпълняват партийни поръчения.

 

ВКС няма право да разглежда искането на главния прокурор. Това искане е недопустимо по думите на Екимджиев. Това искане цели да компрометира Калин Калпакчиев и съдийската колегия.

Припомняме, утре предстои ВКС да заседава по касационното разглеждане за възобновяването на делото за условно предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман, което бе изтеглено по-рано във времето - за 7 октомври. Първоначалното насрочване на делото беше за 23 октомври 2019 година. Разглеждането бе поискано от главния прокурор Сотир Цацаров.

 

Още на 25 септември говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова съобщи, е към момента Джок Полфрийман е свободен гражданин и може да напусне страната. Адвокатът на австралиеца Калин Ангелов призова пред "Ей Би Си нюз" австралийските власти да побързат с процедурата по издаване на документите на Полфрийман и да го изведат бързо от страната, тъй като подзащитният му е застрашен от държавните власти. Междувременно стана ясно, че на австралиецът е издаден валиден документ за самоличност и му е закупен самолетен билет. Пред австралийски медии самият Полфрийман обаче заяви, че му се пречи да напусне страната.

На 1 октомври стана ясно, че има заповед за експулсиране на Джок Полфрийман.

Преди дни стана ясно и че Джок Полфрийман обжалва първата си забрана за напускане на България, издадена през 2007 г. Тогава целта й е била да осигури неговото присъствие по време на наказателното производство, което приключва с влизането в сила на присъдата. Впоследствие се оказа обаче, че тази заповед е отпаднала с влизането в сила на присъдата, а СГС отказа да разглежда изобщо случая. Адвокатът на Полфрийман от петък обжалва втора такава забрана за напускане на страната.

 

Main Menu