Без съкратено следствие само при умишлено престъпление

08 Окт 2019 17:29

Съкратено съдебно следствие няма да има само при умишлено убийство. Това решиха след едночасови дебати депутатите от парламентарната правна комисия при гласуване на промените в Наказателно-процесуалния кодекс на второ четене.

Предложението да няма съкратено следствие само при убийствата направиха от ГЕРБ, като се позоваха на статистиката, която показва, че много малко случаи на тежка телесна повреда са се възползвали от този институт. Предложението на ГЕРБ бе прието с 12 гласа "за", без гласове против, но трима депутати въздържали се.

Позицията по време на дебатите в правна комисия защити депутатът от ГЕРБ и бивши заместник-министър на МВР Красимир Ципов, който даде като пример 156 по съкратеното следствие от общо 567 дела за период от 4 години - 2015 - 2018 г. На миналото заседание на комисията депутатите обединиха в един законопроект за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс предложенията, внесени от народни представители от БСП, "Воля" и Обединени патриоти (ОП).

Смиляна Нинова-Кръстева от БСП отсече, че "червените" няма да подкрепят предложението на ГЕРБ, защото обществото очаква справедливи присъди. Според нея гаранцията за справедлива присъда я дава съдът. Присъдата може да бъде справедлива, ако се процедира по общия ред, като се събрат всички доказателства. Самопризнанието не е достатъчно за редуциране на присъдата, мотивира се Кръстева.

Христиан Митев от ОП заяви, че ще се въздържат от гласуване на предложението на ГЕРБ. Според депутата от "Атака" Явор Нотев сделка между справедливост и бързина не може да има. Според него делата трябва да се движат и да се решават. Може би с цялостното приемане на нов НПК могат да се обхванат актуалните житейски ситуации.

Той не подкрепя предложението, направено от ГЕРБ, но подкрепя отпадане на съкратеното съдебно следствие на останалите парламентарни групи с надеждата, че това е стъпка в правилната посока.

Не следва да бъде ограничавано съществено приложното поле на съкратеното съдебно следствие и не следва да се стига до ограничаване на възможностите, настоя и заместник-главният прокурор Мария Шишкова.

Според прокурорът съкратеното следствие не трябва да лишава от възможността за събиране на доказателства, а в случаите, в които събраните доказателства са достатъчни и подкрепят самопризнанията, да се стига до по-бърз завършек на съдебното производство, обясни Шишкова и настоя да се търси баланс между бързина и справедливост, с превес на справедливостта. Според нея няма основание прокуратурата да отстъпва от становището си, изказано от главния прокурор Сотир Цацаров. Тя изтъкна, че би следвало да се постигне разумната справедливост.

По данни на Шишкова само 10 са случаите на умишлени убийства от 567 дела в периода от 2015-2018 г. при които процедурата е минала по съкратеното съдебно следствие.

Плоски и популистки решения видя Данаил Кирилов в трите обединени законопроекта за НПК. Той се противопостави на предложения, които не се базират на анализ и статистика, например на изнасилванията е блудствата.

Кирилов е сигурен, че при следващ дебат критериите ще бъдат много по-детайлно представени и то при по-богат материал за анализ. Решение да се даде правото на съда за преценка не може да се взима в предизборна обстановка, е сигурен Кирилов, който е на едно мнение с прокурор Мария Шишкова за нуждата от дебат по темата./news.bg

 

Main Menu