Купеният вот бил културен, а не законодателен проблем

04 Ное 2019 19:27

Партийната система се връща към нормалността. Това заяви пред БНР политологът доц. Стойчо Стойчев по повод резултатите от местните избори.

По негови думи е аномалия в парламентарна република с пропорционално представителство една партия да има доминация над всички властови позиции в държавата.

По тази причина той е доволен, че партийната система отива към балансирана версия - към умерена многопартийност.

Според него алтернативите на ГЕРБ са по-скоро регионални сили, тъй като нямат адекватно национално представителство.

Доц. Стойчев коментира и въпроса с купения вот. Той бе категоричен, че не това е най-големият проблем на тези избори, но сега просто е било обърнато повече внимание, защото темата се е инструментализирала от някои кандидати.

Той посочи, че не става въпрос за законодателен, а за цивилизационен и културен проблем.

Според политолога въпросният проблем ще изчезне, когато българите започнат да стават граждани в истинския смисъл на думата и чрез гласуването изразяват гражданска позиция.

Той изрази мнение, че се спекулира с темата за касиране на изборите.

Ако изборите бъдат дискредитирани, означава, че на хората ще им се каже от най-високо ниво, че живеем в тотално фасадна система на демокрация, в която всичко е наужким, а реалните процеси някой друг ги управлява, обясни Стойчев.

По негови думи изявлението на ДПС е "много остра позиция в отговор на това, което ГЕРБ направи в Североизточна България".

Според него основният извод след изборите е, че политическите партии трябва да се отворят за млади и адекватни лидери.