Ананиев отстрани шефовете на болниците Лозенец, Проф. Иван Митев и Пирогов

20 Ное 2019 16:08

Тримата директори на болници, в които е било водено починалото 3-годишно дете, са временно отстранени след среща с министъра на здравеопазването. Същата мярка ще бъде приложена и към д-р Елена Георгиева от Специализираната детска болница "Проф. Иван Митев", която е прегледала момченцето.

Отстранени до края на проверките са шефът на детската болница "Проф. Иван Митев" д-р Димитър Русинов, шефът на болница "Лозенец" проф. Любомир Спасов и директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов., пише Offnews.bg.

По-рано днес премиерът Борисов разпореди на здравния министър да отстрани временно шефовете на "Пирогов", "Лозенец" и Педиатрията. След срещата д-р Русинов и проф. Балтов заявиха, че ще окажат пълно съдействие на разследването. Директорът на болница "Лозенец" проф. Спасов отказа коментар.

Експертизите по случая ще бъдат изготвени във ВМА. Резултатите от проверката, която миналата седмица разпореди министър Ананиев, се очаква да бъдат оповестени днес до края на деня.

До това решение се стигна след среща на премиера с родителите на починалото дете. Според майката и бащата на момченцето те са били върнати веднъж от Специализираната детска болница "Проф. Иван Митев". В болница "Лозенец" детето е било насочено за домашно лечение. След като се влошава отново, е заведено в Педиатрията, където по думите на очевидец е чакало с часове. Детето все пак е прието в болницата, но в крайна сметка е изпратено в изключително тежко състояние в "Пирогов", където умира.

 

Междувременно работещите в Специализираната болница за детски болести "Проф. Иван Митев" здравни специалисти излязоха с декларация в подкрепа на колегите си, ангажирани с диагностицирането и лечението на детето. Те обявиха подкрепата си за директора д-р Русинов и призоваха да се запазят добрия тон и безпристрастност в медиите и социалните мрежи.

Main Menu