Район „Централен“ кандидатства за европейско финансиране за строеж на нова сграда на ДГ „Каменица“

28 Ное 2019 16:07

Обществено обсъждане по повод кандидатстването на район „Централен“ за европейско финансиране за строежа на нова сграда на ДГ „Каменица“ бе проведено вчера. Събитието, на което присъстваха десетки родители, се състоя в настоящата забавачка на ул. „Хан Аспарух“ №57.

Кметът на район „Централен“ Георги Стаменов презентира готовия проект и обясни, че в новата постройка ще има шест групи деца, а не както в момента – едва четири.

„Всяка от групите ще разполага с детска площадка със съоръжения за игра, отговарящи на всички съвременни изисквания за безопасност и сигурност. Друго предимство е, че ще има самостоятелен кухненски блок, където храната за децата ще се приготвя на място“, поясни Стаменов.

Майките и татковците напълно одобриха намерението на районната администрация да кандидатства за средства от ОП „Региони в растеж“ за изграждането на нова сграда на ДГ „Каменица“. Районният кмет успокои притесненията на част от родителите относно преместването на децата им в други детски градини по време на строителството.

„И двете групи, които остават в сградата, ще бъдат настанени в ДГ „Чайка“ , ДГ „Малкият принц“ ДГ „Снежанка“ или ДГ „Перуника“. За да са спокойни децата и за да приемат по-лесно промяната, те ще отидат в новите забавачки, заедно с учителките си и екипа на ДГ „Каменица“, посочи Георги Стаменов.

Той обеща, че ако проектът бъде одобрен за европейско финансиране, ще се организира втора среща с родителите, на която да се дискутира в детайли казуса с пребазирането.

Районният кмет сподели, че строежът на новата ДГ „Каменица“ е негово съкровено желание още от миналия кметски мандат и се надява то да бъде осъществено в настоящия. Той допълни, че идеята за финансирането на проекта по ОП „Региони в растеж“, му хрумнала, когато видял в условията на програмата, че 10 на сто от средствата, може да бъдат насочени към обекти, които не са в интегрираните зони за градско развитие, но са с високо обществено значение.

Кметът на Пловдив Здравко Димитров адмирирал идеята за изграждането на нова детска градина с европейски средства и му наредил да стартира процедурата по възможно най-бързия начин, за да се вмести Община Пловдив в законовите срокове.

На срещата присъстваха и Надя Сотирова, главен експерт в отдел „Образование“ на община Пловдив, зам.-кметовете на район „Централен“ Тошо Пашов и Фиданка Кацарева и директорът на ДГ „Каменица“ Илиана Христова.

Main Menu