Обединиха спецотряда за борба с тероризма с жандармерията

29 Ное 2019 12:14

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за МВР, с които се правят структурни промени в вътрешното ведомство. Създава се Главна дирекция "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма", която ще обединява Специализирания отряд за борба с тероризма и дирекция "Жандармерия" на Главна дирекция "Национална полиция"., съобщава Дир.бг.

Предприемат се нормативни промени и за работата на Научноизследователския институт по криминалистика на МВР. Служебните правоотношения на част от служителите от Научноизследователския институт по криминалистика, който е предложено да стане Национален институт по криминалистика, и от Института по психология ще се уреждат по реда и условията на Закона за МВР, вместо, както е досега - по Закона за държавния служител.

Необходимостта от промяната се мотивира във връзка с 24-часовия режим на работа на МВР и сформирането на екипи от специалисти, които към момента са с различен статут - по Закона за Министерството на вътрешните работи и по Закона за държавния служител.

Промяна има и в Дирекция "Инспекторат" на МВР, която осъществява административен контрол върху дейността на служителите от МВР. Техните трудови правоотношения преминават към Закона за държавния служител, аналогично на подхода, възприет за други структури на МВР.

Въвежда се изрично изискване да не се назначават за служители на МВР с установена зависимост от или злоупотреба с наркотични вещества или техни аналози.

Предвижда се държавните служители от МВР, чийто статут се урежда по Закона за държавния служител, вече да могат да ползват безплатна медицинска помощ в Медицинския институт на МВР, както и почивните бази на МВР.

Създава се временна карта за самоличност, с която полицейските органи ще могат да се справят с лицата, които избягват правосъдието или се отклоняват от мерките, наложени от съда. Тя ще се издава в случаите на потвърждаване или налагане на мярка за процесуална принуда - забрана за напускане пределите на Република България - в съдебното производство след постановяване на присъда, на подсъдимия ще се отнемат документите за самоличност.

Main Menu