За Иван Гешев не е ясен дебатът за промени в Конституцията

18 Дек 2019 12:58

За новоизбрания главен прокурор Иван Гешев не е ясен дебатът, иницииран от държавния глава Румен Радев, за промени в Конституцията.

Коментарът си той направи пред журналисти, след като встъпи в длъжността на главен прокурор с официална церемония в Съдебната палата.

Гешев не вижда дискусия за конституционни реформи, а политически заявки в най-общ план като се цитира Конституцията.

Той не е чул някой някъде да каже конкретно какво да се промени в Конституцията. Гешев призна, че не е специалист по Конституционно право, но по думите му, когато се инициира дебат за промени в Конституцията, трябва да има проблем и тема.

"Този дебат трябва да започне , когато има проблем, как да бъде решен и да се посочи кой е проблемът. За мен не е ясна темата на дебата и когато стане ясна, аз ще кажа моето мнение", категоричен беше Гешев.

Той смята след Нова година да сформира Консултативен съвет от изтъкнати юристи към главния прокурор. От този съвет също ще бъде поискано становище към дебатите за промени в Конституцията.

Този проблем , ако въобще е проблем, е от компетентността на Народното събрание. Прокуратурата може да изкаже становището си, ако бъде попитана, изтъкна главният прокурор.

Гешев е готов с екипа си, но ще го обяви на по-късен етап. Когато съм готов с визията си, ще съобщя на медиите, подчерта той.

Според него по-важно е да избере хора, които ще се справят с поставените задачи, отколкото да се отчита дейност. Броят на заместниците на главния прокурор ще остане същият. Гешев очаква предстоящия му мандат да бъде най-тежкият мандат на главен прокурор. Причините са две. Първата е заради очакването за повече справедливост от държавата и прокуратурата.

Втората е, че "прокуратурата вече е на други обороти". "Предстоят трудни години", изтъкна Гешев и заяви, че има хора, които се опитват да дестабилизират прокуратурата. Кои са тези хора не стана ясно.

Гешев не отговори и на въпрос дали има атаки от страна на съдебната власт. Новият обвинител №1 увери, че ще опази прокуратурата от опити за политически натиск като спазва закона. Той не вижда проблеми със статута, на който и да е магистрат, прокурор или следовател, както и сериозни проблеми със статута на магистратите.

Кратко дебата за промени в Конституцията коментира и вече бившия главен прокурор Сотир Цацаров. Ако консултациите и дебатите са насочени за доброто на прокуратурата и на хората, всичко трябва да бъде приветствано. Ако консултациите и дебатите са насочени към това да създаде платформа, която ще обслужи политически проекти или предстоящи избори, е безполезно упражнение, заяви Цацаров пред журналисти./news.bg