Борисов: Мариците искат поне милиард евро за да заработят на газ

28 Дек 2019 18:54

Енергийно-промишленият комплекс „Марица изток” е тема за поне 5-6 години работа по него, заяви в Стара Загора премиерът Бойко Борисов, предаде БГНЕС.

В контекста на “зелената сделка”, постигната в Брюксел за достигане на нулеви емисии до 2030 г. и ограничаване на въглищата в индустрията, Борисов каза, че за да заработят ТЕЦ-овете на алтернативни източници – газ, ще са необходими поне милиард евро.

Борисов смята, че по темата е необходим консенсус и не може да се вземе еднолично решение. “Това е нещо, което касае енергосистемата – 60% от тока се прави от ТЕЦ-овете, 15- 20 000 души работят, сиреч, това не е някакво лесно решение и еднолично да се вземе”, уточни той.

Премиерът добави, че ще се търси трансформация, но трябва да се гарантира и сигурността на хилядите работници. „Въпросът е хората да бъдат спокойни, че всеки ще има пенсия, ще има работна заплата и няма да бъде оставен на улицата”, успокои той.

По повод водната криза в Перник, Борисов подчерта, че виновниците трябва да получат наказание. Предстои полагането на 80 км нови тръби, посочи премиерът и отбеляза, че водопровод в миньорския град не е подменян от 1952-1953 година. Има кметове, които са отказали да участват в европейските проекти за подмяна на водните цикли, констатира още той.

 

Главната цел на посещението му в Стара Загора всъщност днес бе да се срещне с кмета Живко Тодоров, за да види къде ще се изгражда новата многофункционална зала с 5 200 места, за която правителството отпусна първия транш от 4,5 млн. лева. Тя ще се строи в новия парк на града и трябва да бъде открита до 2021 г.

Main Menu