Воден апокалипсис в страната не се задава, успокоява МРРБ

03 Ян 2020 16:14

"Воден апокалипсис в България не се задава. В последните дни има спекулации за състоянието на много язовири в страната, чиято цел е да се всява страх сред населението".

Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, която даде брифинг за състоянието на язовирите в страната.

Заради различните спекулации, че в някои язовири няма вода, тя изчете справка, поискана от ВиК дружествата и общините.

В язовир "Тича", който захранва с вода Шумен и Търговище, има воден обем, който стига за 30 месеца, ако се ползва само за питейно-битови нужди. В язовир "Камчия", който захранва Варна и Бургас, има наличен обем, стигащ за 10 месеца.

В язовир "Асеновец", който се захранва Сливен - има вода за 4.5 месеца.

Язовир "Бебреш", който захранва Ботевград, има вода за 3 месеца. Той се следи всекидневно и ако се наложи, ще бъде въведен воден режим.

В някои малки населени места - в Пазарджишко, Ловешко, Габрово, Сливен има режим на водата.

Без да се уточнява кои са местата, но министър Петя Аврамова каза, че в докладите на някои ВиК оператори има опасения, че поради намален обем на водоизточници тепърва ще предстои въвеждане на режим.

Очаква се и села в София област да минат на ограничено водоподаване, стана ясно от думите на Аврамова.

На местата, където има най-малко вода, ВиК дружествата ползват речни водохващания, кладенци, за да се справят с режим на водата в малките населени места.

"В страната няма критичен язовир, само се следи активно язовир "Бебреш", категорична бе министърът.

Министър Петя Аврамова съобщи, че всички ВиК дружества в страната има заповед да следят нивата на язовирите и да уведомят кмет, областен управител и държавата, за да може да се реагира своевременно, а не да се стига до криза, каквато има в момента в Перник.

"Всички ВиК са написали в справките си, че ще реагират, ако има занижение на нивата заради продължителния сух период", каза още регионалният министър.

"Ако някой се опитва да всее страх за липсата на вода, това е абсолютно непочтено. Ясно е, че темата се използва политически и че БСП се готви за дебатите в парламента, но смятам, че е некоректно това да става със заиграване със страха на хората, че ще има липсата на вода", каза министърът.

Петя Аврамова продължи към опозицията: "Като крещим и обвиняваме, едва ли помагаме с кризата с водата, искам да чуя от опозицията конструктивни предложения, в политически дебати не искам да влизам, гледам прагматично на нещата". Припомняме, БСП обяви, че готви вот на недоверие за началото на политическата 2020 година.

Затова на експертно ниво тя посочи, че цената на водата се опитва да се запази на прага на социалната поносимост, но цената на водата води до затруднение във ВиК дружествата при финансиране на ВиК инфраструктурата.

А голям проблем на ВиК дружествата са несъбраните вземания, тъй като при неплатени сметки водата не може да бъде спряна, а несъбраните дългове в цялата страна са над 80 млн.лв.

Аврамова обясни и идеята на премиера Бойко Борисов да се обединят всички ВиК в страната в едно държавно предприятие: Създаване на холдингово структура, която да контролира всички дружества.Регионалният министър съобщи, че държавата ще обсъди и възможността цената на водата да е еднаква в цялата страна, така както е еднаква цената на ел.енергията за всички градове, а се подава от едно и също дружество.

Зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков също бе категоричен, че воден апокалипсис не се очертава по никакъв начин и че целенасочено се манипулира общественото внимание по темата .

По думите има два язовира, които се следят в момента - "Асеновец" и "Бебреш", а в малките населени места ще се въвежда периодично режим на водата. Ние сме спазили всички процедури, с 1 млрд евро.

Припомняме, че Националният статистически институт съобщи данните за 2018 година, според които общите загуби на вода възлизат на 499 млн. м3, което е 56.4% от подадената вода (56.8% за 2017 г.). Преобладаващата част са загубите при транспорта на водата (реални загуби), като през 2018 г. те се оценяват на 425.6 млн. куб. метра.

 

Main Menu