СГС осъди 12 либийски офицери за изтезание на Валя Червеняшка

08 Ян 2020 13:35

Софийският градски съд осъди 12 либийски офицери да заплатят 500 000 лв. за неимуществени вреди, причинени на медицинската сестра Валя Червеняшка.

Съдебният състав приема за безспорно установено по делото, че Червеняшка е била изтезавана с цел изтръгване на самопризнания в периода 09 февруари 1999 г. до 24 юли 2007 г.

Съдът отхвърли като неоснователен и недоказан предявения иск за имуществени вреди в размер на 55 334,56 лв.

Решението подлежи на обжалване в двуседмичен срок от връчването му на страните пред Софийски апелативен съд.

Припомняме, Валя Червеняшка е една от петте български медицински сестри, арестувани в Либия, които бяха подложени на мъчение по обвинение, че са отговорни за заразяване на либийски деца със СПИН. Първоначално държавата ни не беше официално уведомена за случая.

Българските медицински сестри са Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка и Снежана Димитрова, както и палестинският стажант-медик Ашраф Ахмад Джум"а (или Ашраф ал-Хаджудж) - гражданин на България от юни 2007 г.

Д-р Здравко Георгиев отделно е обвинен в боравене с чужда валута. Той заминава за Либия, когато разбира, че съпругата му - Кристияна Вълчева, е арестувана.

В съдебното решение по делото, заведено от Валя Червеняшка, се описват методите на мъчение, приложени върху една от нашите медицински сестри, които бяха обвинени за смъртта на 393 деца чрез умишлено заразяване с ХИВ-вирус.

На 9 февруари 1999 година заедно с още десетки медицински сестри Валя Червеняшка е похитена, арестувана и откарана в столицата на Либия, Триполи. Тя е работила в Бенгази, Либия като медицинска сестра в педиатрична болница "Ал-Фатах".

Заедно с останалите медицински сестри, стажант-медика Ашраф ал- Хаджудж и д-р Здравко Георгиев те преминаха през жестоки изтезания с цел да се получи самопризнание.

Изтезанията са били неописуемо жестоки.

За периода от 16 май 1999 г. до 24 юли 2007 г. в продължение на 2755 дни, Червеняшка е била няколкократно изправяна пред съд и осъждане, но практически лишена от свобода без влязъл в сила съдебен акт.

На 21 юли 2007 година съпругата на тогавашния френски президент Сесилия Саркози взе българските сестри от Либия и ги придружи директно до София.