Бившият шеф на БНР заподозря хибридна война от други медии

23 Ян 2020 19:51

 

Една открита хибридна война, породена от един пост в социалната мрежа Фейсбук и тиражирана от медии с определени интереси. Така бившият генерален директор на националното радио Светослав Костов коментира случилото се в БНР по време на изслушването си във временната ресорната комисия.

Припомняме, през октомври миналата година СЕМ прекрати предсрочно мандата на Светослав Костов заради безпрецедентно спиране на радиото. Вчера Съветът за електронни медии избра Андон Балтаков за нов генерален директор на радиото.

Комисията продължи с изслушване на главните действащи лица от националното радио по казуса.

По думите на бившия шеф на БНР версиите за случилото се продължават да бъдат различни.

Според Костов той е получил докладна от техническия директор Пламен Костов за профилактика на програма "Хоризонт", което в никакъв случай не значи спиране на излъчването. Той беше категоричен, че спиране на предаване не е имало и отрече да е оказван политически натиск върху него.

Спиране на сигнала на националното радио до телевизионната кула не е имало, посочи Костов. Дали е имало нужда от профилактика или не, бившият генерален директор на БНР не можа да каже. Той е на мнение обаче, че нещо, за да работи добре, трябва да се профилактира.

По думите на бившия генерален директор няма нормален човек, който да спре радиото. "Човек трябва да бъде идиот да спре радиото", отсече Костов.По думите му също така промяна на ресора на журналистката Силвия Великова не е имало.

Стефан Ташев, член на Управителния съвет на БНР, също потвърди, че решение за сваляне или отстраняване на Силвия Великова от програма "Хоризонт" не е било обсъждано. Решение е имало за пенсионирането на Ивайло Савов. Стефан Ташев гарантира, че никой не е оказвал натиск на УС да сваля журналистката от ефир, а Ташев научил за случая с Великова от социалната мрежа Фейсбук.

Техническият директор на БНР Пламен Костов, който е разследван от прокуратурата заради 5-часовото спиране на "Хоризонт", също заяви, че от техническа гледна точка сигналът на програма "Хоризонт" не е прекъсван.

"През цялото време сигналът вървеше по оптичните линии към кулата. Сигналът беше прекъснат от НУРДС по настояване на Светослав Костов, а аз изпратих email за въстановяване на програмата. "Никакви технически причини не е имало, иначе щях да ги докладвам", акцентира Костов.

Самата журналистка Силвия Великова потвърди тезата си, че в системата на БНР е имало уволнявани журналисти заради политически натиск.

Великова защити думите си от 12 септември 2019 г. и разказа за срещата си със Светослав Костов в Борисовата градина, която протекла приятелски и на която Костов й казал, че имало четирима души.

Според Великова обаче не заради нея лично е спряна програма "Хоризонт".

Ивайло Савов също свидетелства за политически натиск в националното радио, като му е обяснен че някакви хора не искат Силвия Великова да участва в следващите месеци в предаването на радиото.

Савов също е имал разговори със Светослав Костов в Борисовата градина, Савов отказал да изпълни желанието за командироване на Великова в Стара Загора с аргумент, че екипът е малък и децата й тръгват на училище. След това той се пенсионирал. Савов няма друг източник на информация освен бившия директор на националното радио. /news.bg

Main Menu