България изгони двама руски дипломати

24 Ян 2020 19:44

България обяви за персона нон грата двама руски дипломати, обвинени в шпионаж.

Дипломатите имат 48 часа да напуснат страната ни.

Руският посланик Анатолий Макаров получи протестна нота от министъра на външните работи Екатерина Захариева, след като беше привикан в Министерството на външните работи като представителя на Москва с най-висок ранг.

Министерството на външните работи на България съобщи, че прокуратурата е изпратила на ведомството писма относно двама руски граждани, които са събирали информация, представляваща държавна тайна, с цел издаването й на чужда държава или чужда организация.

 

Досъдебните производства срещу руските граждани са прекратени, тъй като те се ползват с дипломатически имунитет.

В рамките на своята компетентност МВнР на България обяви с ноти за "персона нон грата" един руски дипломат, а за "неприемлив" - член на техническия персонал на руското посолство в София. Руският посланик Анатолий Макаров бе повикан в МВнР, за да получи нотите. На двамата е даден 48 часа срок да напуснат страната, заявяват от ведомството ни.

Днес посланикът на Русия в България беше извикан в българското Министерство на външните работи, където му беше връчена нота за обявяване на двама дипломати на посолството за персона нон грата, се казва в съобщение на руската дипломатическа мисия у нас.

 

Никакви доказателства, потвърждаващи техни действия, несъвместими със статута им, не са били представени, поясняват от посолството.

Сътрудниците ще напуснат страната в указания в нотата срок.

Руската страна си запазва правото на ответни действия, предупреждават от посолството.

При това считаме решението на българските власти да разпространи информация по случая в публичното пространство преди да уведомят официално посолството като "несъответстващо на традиционно конструктивния дух на отношения между нашите две държави", се подчертава в позицията на мисията.

Ситуацията с руските дипломати в България е представление, насочено към създаване на отзвук, коментира по-рано източник в Москва.

Main Menu